Pääkirjoitus: Lumesta riittää taas puhetta

Espooseen on saatu monien leutojen talvien jälkeen kunnon lumipeite. Kertarysäyksellä tullut lumi on jo ehtinyt täyttää pihat ja kadunvarret.

Tuttuun tapaan koetuksella on myös kaupunkilaisten pinna. Useissa Facebookin kaupunginosaryhmissä keskustellaan nyt auraustilanteesta ja vertaillaan talvikunnossapidon nopeutta. Länsiväylän toimitukseenkin on tullut useita vinkkejä auraamattomista kaduista eri puolilta Espoota. Myös kaupunkitekniikan keskukseen on satanut palautetta, sekä kiukkuista että kiitollista.

Jos auraus kiukuttaa, tieto voi lievittää ärtymystä. Espoon kaupungin verkkosivuilta löytyy otsikolla ’Usein kysyttyä lumitöistä’ paljon ajankohtaista tietoa.

Sivulta selviää muun muassa, että kadut hoidetaan Espoossa kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Ajoradat on jaettu kiireellisyyden perusteella kolmeen ja kevyen liikenteen väylät kahteen luokkaan.

Jos lumisade kestää pitkään, asuntokaduille päästään kunnolla vasta päiviä lumisateen loppumisen jälkeen. Pääkadut ja suurimmat kokoojakadut on lain mukaan pidettävä auki työmatkaliikenteen turvaamiseksi.

Myös aurausvallit herättävät lähes poikkeuksetta keskustelua. Kun katua aurataan, tonttiliittymään jää valli. Tässä asiassa vastuunjako on selkeä: Kaupunki auraa ajoradan, tonttiliittymään syntyvästä aurausvallista vastaa kiinteistö.

Lumi on onneksi tuonut paljon hyvääkin. Kauniin maiseman lisäksi espoolaiset ovat monin paikoin saaneet nauttia kansalaisten avusta tukalassa tilanteessa. Facebook-ryhmissä on jaettu useita tarinoita ja kiitoksia avusta tilanteissa, joissa esimerkiksi auto on juuttunut lumeen.

Tulevaisuudessa runsaat lumikertymät voivat ilmastonmuutoksen myötä yleistyä. Tiivistyvässä kaupungissa se aiheuttaa väistämättä vaikeuksia. Kansalaisapua, tietoa ja pitkää pinnaa tarvitaan varmasti tulevinakin talvina.

Minna Airamaa

Kommentoi