Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoon kaupungin kaavoitus unohtaa ilmaston

Espoon kaupungin kaavoituksen pitäisi pitkäjänteisesti huomioida ilmastolliset perusasiat. Näin se ei ole kuitenkaan tehnyt.

Espoon ilmaston perusasioihin kuuluu, että talvisin sataa lunta ja että Uudellamaalla talven aurauslumimäärät vaihtelevat vuodesta toiseen enemmän kuin missään muualla maassamme. Kaupunki on jatkuvasti ja ripeästi kasvanut ja sitä myöten ovat kasvaneet aurauslumen määrät, on yksinkertainen tosiasia, että aurauslumen keräyspaikkoja olisi kuulunut kaavoituksessa pitkäjänteisesti sekä lisätä että laajentaa. Tämä olisi ollut myös ympäristöystävällistä, mitä lumen pitkät kuljetusmatkat ja lumen sulattaminen öljyä polttamalla, johon ilmaston unohtaminen on johtanut, ei mitenkään ole.

Potentiaalisia järkeviä paikkoja on tietysti vähentänyt niiden unohtaminen kaavoituksessa. Niitä kuitenkin on, ja tärkeää olisi ne kartoittaa ja varata ne ja kulkureitit niihin.

Yksinkertainen perussääntö on, että luonto hoitaa lumien sulattamisen joka vuosi ilman öljyä, joko meriveden tai auringon lämmöllä. Espoon lumien sulavedet päätyvät aina ja joka tapauksessa Suomenlahteen mikrohiukkasine päivineen, aivan riippumatta tavasta jolla lumi vedeksi muuttuu. Isommat epäpuhtaudet voidaan siepata kippaamalla lumet suodattavan verkon päälle, kuten vaikkapa Helsingin Hernesaaressa ja Oslossa tehdään.

Meren lähellä on vielä paikkoja, jotka ovat satojen metrien päässä asutuksesta. Tällaisia ovat ainakin Iso Huopalahti, Suomenoja ja Espoonjoen suu. Sisämaassa on vaikkapa Hämeenkylän Pitkäjärven kaakkoisranta Lähderannan tulvametsän reunalla, Monikonpuron rantapellot Leppäsillan ja Urheilupuiston välillä ja golfkenttä Fallåkerin alapuolella. Ja on niitä muitakin, kun kartalta etsii.

Mutta kiire on ennen kuin nykyinen lyhytnäköinen, ilmastosta piittaamaton kaavoitus ottaa ne muuhun käyttöön tai tukkii niihin johtavat väylät. Tosiasia on, että mitä enemmän aurauslumien keräyspaikkoja on, sen vähemmän siirtomatkojen kuljetuskilometrejä syntyy.

Reijo Solantie