PÄÄKIRJOITUS Kun teettää selvityksen omasta toiminnastaan ja vastaa siihen itse, on hyvä mahdollisuus saada hyvä arvosana

Kun kysyy itseltään palautetta omasta toiminnastaan, on hyvä mahdollisuus saada vähintään tyydyttävä arvosana, usein jopa kiitettävä. Itsereflektio on yksi kehittymisen peruspilari, mutta siihenkin pitäisi pystyä sisällyttämään rakentavaa kritiikkiä, vaikka se välillä pakottaakin menemään omalle epämukavuusalueelle.

Ylen teksti-tv -uutisen otsikko oli lauantaina 23.1. seuraava: Kevään kriisijohtamiselle kiitosta.

Kiitosta kyllä tuli, mutta se ei liene ihme, sillä sitä antoivat itselleen 22 poliittista päättäjää ja 25 virkamiestä, jotka olivat koronaviruksen torjunnassa avainasemassa. Suomeksi sanottuna ministerit ja korkeat virkamiehet siis (valtioneuvoston kanslia) tilasivat omasta kriisijohtamisestaan selvityksen, johon itse vastasivat.

Selvitys perustuu asianosaisten haastatteluihin, ei ulkopuolisten arvioihin. Konsulttiyhtiö Deloitte kokosi haastattelujen annin raportiksi, jonka nimi on " Selvitys koronakriisin aikana toteutetun valtioneuvoston kriisijohtamisen ja valmiuslain käyttöönoton kokemuksista".

Selvityksiähän saa ja kannattaa tilata, mutta toki veroeuroja voisi käyttää siten, että lopputulos olisi edes hieman uskottavampi. Nyt itse selvitys, sen tekotapa ja myös Ylen uutisointi alleviivaavat, miksi riippumaton, kaupallinen media on tiedonvälityksessä korvaamaton.

Yle julkaisi jo perjantaina 22.1. Ari Hakahuhdan tekemän jutun, jossa analysoitiin edellä mainittua selvitystä. Jutussa itse selvitystä käsitellään kriittisesti ja esiin nostetaan myös selvityksessä ilmenneitä useita kohtia, joissa kriisijohtamista olisi voinut parantaa tai se ei toiminut.

Onkin mielenkiintoista, miksi Yle seuraavana päivänä julkaisi edellä mainitun uutisen, jossa kritiikki niin selvitystä kuin koronajohtamistakaan kohtaan ei tullut lainkaan esiin. Media ei voi olettaa, että yleisö olisi seurannut julkaisijan kaikki aiheeseen liittyvät uutiset, päinvastoin.

Erityisen hereillä toimituksissa olisi syytä olla, kun vaalit lähestyvät ja poliitikot haluavat kilpaa kiillottaa omaa profiiliaan. Ylen lähdekritiikitön uutinen teki työtä suoraan istuvan hallituksen pussiin.

Tässäkin valossa on erittäin aiheellista, että hallituksen esitystä Yle-lain muuttamiseksi tutkitaan hyvin tarkasti. (Länsiväylä on osa Mediatalo Keskisuomalaista, joka on Medialiiton jäsenyritys).

Karri Kannala

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut