Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kuljetuspalvelu-uudistus ei saa vaikeuttaa arkea

Vaikuttaa siltä, että Länsi-Uudenmaan kuljetuspalvelu-uudistus tulee hankaloittamaan monen vammaisen ja ikäihmisen arkea. Ongelmia on vielä mahdollista estää.

Uudistaminen perustuu säädökseen, joka velvoittaa kuntia kilpailuttamaan kyseiset palvelut. Myös Kuntaliitto suosittelee kilpailuttamista. Espoo päätyi kilpailuttamaan välitystoiminnan ja kuljetuskaluston yhteistyössä läntisen Uudenmaan kuntien kanssa.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli kuljetuspalvelujen hankinnan periaatteita vuonna 2018. Periaatteissa todetaan muun muassa, että oman taksin käyttöoikeus, niin sanottu vakiotaksikäyttöoikeus, on mahdollista niillä asiakkailla, joille se on perusteltua. Lisäksi linjattiin, että palvelu toteutetaan yhdenvertaisesti Länsi-Uudenmaan alueella. Yhdenvertaisuuden toteutuminen on kuitenkin epävarmaa, koska taksien saatavuus vaihtelee Länsi-Uudellamaalla.

Hankinnan periaatteiden lisäksi lautakunta on käsitellyt kuljetuspalvelujen toimintaohjetta, jossa todetaan, että asiakkaalle voidaan myöntää vakiotaksi erityisin perustein. Asiakkaalla olisi oikeus matkustaa saman kuljettajan kyydillä, jos kuljettajien vaihtuminen tekee kuljetuspalvelun käytöstä hankalaa asiakkaan vamman tai sairauden vuoksi.

Valitettavasti nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että vakiotaksi saattaa muuttua, koska se pitää valita Kulkukeskuksen sopimustoimittajista. Vakiotaksin käyttöön tuleva katkos ja kuljettajan vaihtuminen olisi estettävissä, jos Espoo ja muut Länsi-Uudenmaan kunnat käyttäisivät hankintalain mahdollistamaa suorahankintaa. Sen käyttö olisi asiakkaan edun mukaista. Asiakkaiden lisäksi suorahankinnasta hyötyisivät taksiautoilijat.

Kulkukeskukseen liittyy siis monia huolia, vaikka virkamiehet ovat kiertäneet läntistä Uuttamaata esittelemässä kulkukeskushanketta ja vastanneet kysymyksiin kyseisten tilaisuuksien lisäksi eri toimielimien kokouksissa. Voimia pitäisi riittää vielä muun muassa hankintalain mahdollistaman suorahankinnan käyttämiseen, jolla lievennettäisiin uudistuksen negatiivisia vaikutuksia vammaisten ja ikäihmisten arkeen.

Johanna Värmälä (sd.) valtuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan 2. vpj. Espoo

Olli Lehtonen (sd.) varavaltuutettu ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Espoo