Pääkirjoitus Saako harrastaa vai ei?

Espoo, Helsinki ja Vantaa päättivät keskiviikkona avata rajoitetusti lasten harrastukset maanantaista lähtien.

Päätös on jo ehtinyt saada ristiriitaisen vastaanoton. Maan hallitus, THL ja Hus ovat eri linjoilla pk-seudun kanssa. Husin näkökulma on, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan taukoa tulisi jatkaa.

Urheilumaailmassa ja monissa perheissä päätös sen sijaan lienee otettu vastaan ilolla. Kaupunkien tarjoama harrastustoiminta sisätiloissa on ollut koronarajoitusten vuoksi katkolla marraskuun lopulta lähtien. Tämä on nostanut esiin huolen paitsi lasten liikkumisesta, myös siitä, että lapset ja nuoret joutuvat ylipäätään kantamaan liian ison osan koronarajoituksista.

Rajoitukset ovat myös asettaneet lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan sekä asuinpaikan, harrastuksen että vanhempien maksukyvyn mukaan.

– Pääkaupunkiseudun lapsiin ja nuoriin on kohdistunut Suomen tiukimmat rajoitukset ja ne ovat olleet voimassa pitkään, totesi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pk-seudun koronainfossa keskiviikkona.

Eriarvoistaviin rajoituksiin kiinnitti huomiota myös lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen, joka peräänkuulutti keskiviikkona Helsingin Sanomissa lapsen etujen arvioimista, kun rajoituspäätöksiä tehdään (HS 27.1.2021)

Myös urheiluseurat ovat toivoneet rajoitusten lieventämistä. Espoon urheiluseurojen edunvalvontaryhmä otti asiaan kantaa aiemmin tammikuussa. Ryhmän puheenjohtaja Olli-Pekka Lintula sanoi Länsiväylässä (LV 12.1.2021), että espoolaisseuroilla on kyky järjestää harjoittelu turvallisesti.

Aika näyttää, millaiset vaikutukset nyt syntyvällä todennäköisellä purkupäätöksellä on. Pelko siitä, että tartuntojen määrät lähtevät entisestään kohoamaan, on todellista ja aiheellista.

Olisi kuitenkin kohtuullista, että johtajilla sekä asiantuntijoilla olisi yhteinen näkemys päätösten tueksi. Tärkeätä olisi myös se, että rajoitukset kohdistuvat eri ryhmiin niin tasapuolisesti kuin se on mahdollista.

Minna Airamaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut