Lukijalta: Tallentavalla lämpömittarilla voi seurata asunnon lämpötilaa

Kirjoittajan mukaan asukkaita pitää opastaa käyttämään termostaatteja ja pattereita oikein. Kuvituskuva. arkisto/Arto Henriksson

Länsiväylässä oli (LV 23.–24.1.) juttu, jossa asukkaat Kauniaisissa valittivat kylmistä asunnoista.

Usein asukkaiden tuntemukset asunnon lämpötilasta ovat melko hajanaisia.

Olen tehnyt mittauksia asunnoissa, joista on tullut ilmoituksia, että lämpötilat vaihtelevat 16 ja 19 asteen välillä. Olen vienyt asuntoon tallentavan lämpömittarin ja seurannut lämpötilaa useamman vuorokauden ajalta mieluiten erilaisissa ulkolämpötiloissa.

Joskus asukkaan ilmoitus on perusteltu ja toimenpiteisiin on ryhdyttävä, mutta myös toisenlaisia tuloksia tulee.

Asunnossa saattaa hyvinkin olla 21–23 asteen lämpötiloja mittausajalta, mutta asukas tuntee sen kylmäksi.

Jutussa sanottiin, että huoltomiehet kävivät asunnossa avaamassa ”termostaattien lukitukset”. Se kuulostaa vähän oudolta minun korvaani. Ottivatko he termostaatit irti vai poistivatko niistä rajoitinnastan?

Termostaatti on nimenomaan sen takia, että asukas saa sillä säädettyä kuhunkin asunnon huoneeseen sopivan lämpötilan ja tuo rajoitinnasta rajoittaa tavallisesti maksimilämpötilaksi noin 23 astetta.

Asukasta tulee opastaa termostaatin toiminnasta ja ohjeistaa muun muassa, ettei termostaatin edessä saa olla esteitä, jotka estävät termostaatin oikean toiminnan.

Jos asuntoihin ei saada noin 21 asteen lämpötilaa termostaatin maksimiasennossa, niin silloin pattereissa kiertävän veden lämpötila on liian matala tai asunnossa on muita kylmäsiltoja. Lämpökamera auttaa tässä tutkinnassa.

Isännöitsijä toteaa jutussa, että ”En kokenut, että asunnoissa olisi ollut kylmä”.

Lämpötilojen seuranta ei ole sitä, että säädetään kokemuksen ja tuntemuksen perusteella. Tallentavia lämpömittareita saa noin 100 euron hintaan. Ne kertovat lämpötilakäyrää pidemmältä ajalta ja sen perusteella voi suunnitella tarvittavia toimenpiteitä.

Asukkaiden viihtyvyydestä pitää kiinteistönhuollon huolehtia ja olla kiinnostunut, vaikka se onkin välillä haastavaa ja aikaa vievää.

Timo Kurvinen

kiinteistönhoitaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut