Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kuntavaalit on lykättävä

Kuntavaalit ovat reilun kahden kuukauden päästä. Korona ei ota laantuakseen, muuntovirukset uhkaavat ja rokotusten toimituksissa on viiveitä. Äänestäminen on kansalaisten tärkeimpiä perusoikeuksia, jollei jopa kaikkein tärkein.

Nyt kenenkään kansalaisen perusoikeutta ei pidä asettaa riskialttiiksi. Tuskin kukaan meistä tietää, mikä on tilanne huhtikuussa.

Epidemiatilanne voi olla silloin vieläkin pahempi kuin nyt ja tilanne voi muuttua nopeasti. Tilanteen taltuttamiseksi on pohdittu jopa ulkonaliikkumiskieltoa, jos tilanne kriisiytyy.

Skenaariot on tehtävä pahimman varalle myös kuntavaalien järjestämisessä, jotta demokratia toteutuu. Jos tästä perusoikeudesta ei huolehdita ennakoidusti, on vaarana, että etenkin ikääntyneempien kuntalaisten ja koronan riskiryhmiin kuuluvien osallistumismahdollisuutta poljetaan rajusti. On myös muistettava, että kunta- ja aluekohtaiset erot voivat olla suuret.

Kunnilla on tuskin mahdollisuutta järjestää kotiäänestystä kaikille sitä koronan takia pyytäville eikä se edes olisi mahdollista voimassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Vaaliuurnille lähdön ei pidä vaatia erityistä rohkeutta keneltäkään

Aulikki Pentikäinen, sd

Kaupunginvaltuutettu