Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ensiasunnon ostaminen ei saa olla liian vaikeaa

Ensiasunnon ostajat 2020 -tutkimuksen mukaan 82 prosenttia 18–35-vuotiaista haaveilee omistusasunnon hankinnasta tulevaisuudessa. Ensiasunnon ostaminen pääkaupunkiseudulla on kuitenkin yhä vaikeampaa. Ensiasunto ostetaan nykyään keskimäärin 30-vuotiaana, eli kaksi vuotta vanhempana kuin vielä 10 vuotta sitten. Tämä johtuu ennen kaikkea asumisen hinnan noususta. Kun palkasta suuri osa menee vuokraan, saavat tulot olla jo melko hyvät, että palkasta pystyy säästämään riittävästi asunnon käsirahaan. Yksin asuvien tilanne on vielä pariskuntia hankalampi.

Ahkeran työssäkäyvän ihmisen olisi tärkeää päästä halutessaan omistusasumiseen kiinni jo nuorena aikuisena. Oma asunto on useimmille suomalaisille ensisijainen tapa kerryttää omaisuutta. Pitkällä tähtäimellä siinä on valtava ero, menevätkö asumiseen laitetut eurot vuokraan vai asuntolainan lyhentämisen kautta oman varallisuuden kerryttämiseen.

Moni nuori aikuinen säästää ASP-tilille ensiasunnon lainaa varten. Valtion takaamat ASP-lainatasot ovat valitettavasti jääneet pahasti jälkeen asuntojen hintojen kehityksestä. Tällä hetkellä Espoossa voi saada ASP-lainaa enintään 145 000 euroa, mikä rajoittaa merkittävästi mahdollisuutta löytää sopiva asunto. ASP-lainan enimmäismäärää tulisi korottaa pääkaupunkiseudulla pikaisesti.

Tätäkin tärkeämpää on, että Espoossa on riittävästi hintatasoltaan ensiasunnon ostajalle mahdollista asuntotarjontaa. Aktiivinen uudisrakentaminen hillitsee hintojen kasvua. Kyse ei ole vain kerrostaloista: monet nuoret pariskunnat haaveilevat pientalosta, joten myös hyvien omakotitonttien ja -talojen tarjonnan on oltava kysyntää vastaavaa. Tällä hetkellä moni nimenomaan pientaloasuja muuttaa Espoosta naapurikuntiin edullisempien neliöhintojen perässä.

Mahdollisuus omistusasumiseen ja siitä seuraavaan varallisuuden kasvuun on myös tasa-arvokysymys. Ei saa olla niin, että asunnon saavat jatkossa ostettua vain ne nuoret, joiden vanhemmilla on mahdollisuus tukea asuntoon säästämisessä ja lainan takaamisessa.

Emma-Stina Vehmanen

KTM, VTM

Tapiola