Pääkirjoitus: Purkava uudisrakentaminen voi olla hyvä vaihtoehto Espoossa

Moni ohikulkija on saattanut kiinnittää huomiota Urheilupuiston metroasemaa vastapäätä sijaitseviin mataliin taloihin. Kaksikerroksiset 70-luvun pienkerrostalot istuvat tonteillaan väljästi, ja kuin muistona menneestä ajasta paraatipaikalla metroasemaa vastapäätä on parkkipaikka.

Ympärillä kaupunki kasvaa tiiviimmäksi ja korkeammaksi, sillä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti Espoo haluaa keskittää asukkaita metrovarteen, hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

Nyt muutos on tulossa myös Metsätontunkujan pienkerrostaloihin. Taloyhtiöt ovat lähteneet hankkeeseen, jossa alueelle haetaan kaavamuutoksella huomattavasti enemmän rakennusoikeutta. Muutaman vuoden kuluttua matalat, pääasiassa 70-luvulla rakennetut talot on määrä jyrätä ja tilalle rakentaa useita korkeampia kerrostaloja.

Pienemmässä mittakaavassa ilmiö on tuttu monilta pientaloalueilta, joissa vanhimmat omakotitalot katoavat ja tilalle nousee esimerkiksi useita erillistaloja tai paritaloja.

Taloyhtiöissä purkava uudisrakentaminen on vielä harvinaisempaa, mutta tulee yleistymään, arvioivat kiinteistökehitysyhtiön edustajat tässä lehdessä.

Espoossa on runsaasti 70-luvulla rakennettuja taloyhtiöitä, joista monilla on edessään mittavat peruskorjaukset. Asunnon omistajille tilanne voi olla haasteellinen. Miten tavallinen palkansaaja tai eläkeläinen rahoittaa remontit, joiden hinta voi nousta kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin?

Ja vaikka rahoitus löytyisi, saako sijoitustaan koskaan takaisin asuntoa myydessä? Esimerkiksi 70-luvun asunnoissa arvokehitys on kiinteistövälittäjän mukaan ollut vaatimatonta, eikä asunnosta välttämättä saa remontoimallakaan uutta vastaavaa.

Pahimmillaan jo iäkäs asukas on tilanteessa, jossa asuntoa on erittäin vaikea myydä, eikä korjauksiin ole varaa. Tällaisessa tilanteessa purkava uudisrakentaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Minna Airamaa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut