Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Espoo tarvitsee vieraskielisiä muuttajia

Maisteri Henna Kajava kirjoitti Länsiväylässä (LV 6.–7.2.) Espoon väestökehityksestä otsikolla ” Espoon kasvulle on asetettava rajat”. Kirjoituksessaan hän totesi ongelmalliseksi vieraskielisten suuren osuuden Espooseen muuttajista vuonna 2019. Hän väitti että ”Espoon kaikki asunto-, julkisten palveluiden ja infran rakentamisinvestoinnit tehdään siten ulkomaalaisia varten, jotka ovat pääosin pienituloisia”.

Väitettään hän ei perustellut mitenkään! Henna Kajavan ajatukset ovat todellisuudelle vieraita. Ilman vieraskielisten muuttoa Espoon ja pääkaupunginseudun väestön määrä alkaisi pitkällä aikavälillä laskea. Jo nyt kaupungeilla olisi ongelmia hoitaa osaa peruspalveluista ilman vieraskielisiä muuttajia.

Heitä työskentelee muun muassa hoitoalalla, julkisessa liikenteessä, puhtaanapidossa, jätteiden kuljetuksessa. Lisäksi monet työskentelevät kaupallisissa palveluissa, kuten kaupoissa, siivousalalla, hoitoalalla, postinjakelussa sekä rakennusalalla. Koska omistusasuntojen korkeat hinnat täällä ovat monen pienituloisen ulottumattomissa, ainoaksi vaihtoehdoksi jää silloin vuokra-asuminen.

Kaupunki pysyy tarjoamaan edes vähän kohtuuhintaisemman asunnon myös näille ihmisille ja näin mahdollistaa työskentelyn täällä. Kaupungin asunnoissa asuu kyllä kaiken taustaisia pienituloisia ihmisiä.

Espooseen muuttaa myös hyvätuloisia vieraskielisiä kansainvälisiin yrityksiin ja erityisesti it-alalle. Vieraskielisten muuttajien määrää nostavat myös vieraskieliset opiskelijat, jotka tuovat oppilaitoksiin kansainvälisyyttä.

Olisi kiinnostavaa tietää, miten 1. varavaltuutettu Kajava ratkaisisi sen työvoiman tarpeen, jonka vieraskieliset nyt täyttävät?

Vesa Kukkamaa

kasvatustieteiden maisteri

Espoo