Lukijalta: Onko yhteiskunta unohtanut, että yläkoululaiset ovat vielä lapsia?

5G-verkot yleistyvät Pohjois-Savossakin. Aija Pirinen

“Kohta se on taas ohi, kuusi tuntia ja pääsen takaisin kotiin”, on monen nuoren ensimmäinen ajatus aamuisin herätyksen soidessa. Arki on pelkkää suorittamista, ja joka päivä elämme samassa oravanpyörässä, jolloin viimeiset lapsuuden vuodet valuvat hukkaan. Yhdeksäsluokkalaisten harteilla on päättää omasta tulevaisuudestaan jo 15–16 vuoden ikäisenä. Yläasteen tärkeyden ymmärtää opiskelijana vasta sen loppupuolella, kun yhteishaku häämöttää ja numeroita pitäisi nostaa. Keskellä henkisen kasvun sekasortoa ja ihmissuhteiden muutosta pitää lisäksi sisäistää paljon uusia asioita päivittäin.

Ennen koetta aivot pumpataan täyteen nippelitietoa, josta ei ole hyötyä tulevaisuudessa mutta jonka tarkoitus on määrittää kunkin osaaminen. Lauseita opetellaan ulkoa suoraan kirjasta. Tämä opiskelutapa ei sovi kaikille, vaan moni oppilas oppii erilaisilla opetusmenetelmillä. Opiskellessa helposti unohtuu, että opittua tietoa voi tarvita muussakin kuin kokeessa. Kokeiden sijasta pitäisi olla muitakin vaihtoehtoja näyttää osaamistaan.

Nuoren kasvaessa hänen unentarpeensa kasvaa. Useat nuoret nukkuvat kuitenkin entistä vähemmän ja kokeisiin lukeminen venyy yömyöhään. Viikolle pakkautuu helposti useampikin koe. Ei ole mitenkään realistista ajatella, että oppilas käyttäisi kaiken vapaa-aikansa pänttäämiseen. Koulustressi ja huonot unet vaikuttavat yleiseen jaksamiseen, eikä monella nuorella ole energiaa tehdä mitään koulun jälkeen. Teetimme yhdeksäsluokkalaisille kyselyn, jonka tulokset vahvistavat entisestään mielipiteitämme.

Luultavasti monen aikuisen mielessä on käynyt ajatus: “Nykynuoret ovat vain niin laiskoja ja aina puhelimella.” Tämä on viimeisin asia, mitä jo valmiiksi stressaantunut lapsi haluaa kuulla. Se, että kannustamisen sijaan painostaa lasta, saa hänet tuntemaan itsensä huonoksi. Usein vastakaiuksi aikuinen saa kuulla vain huutoa, jonka taustalla on paha olo. “Tämmöinen laiska paska minä vain olen, eikä musta ole mihinkään!” Näinkö yhteiskunnan tulevaisuuden halutaan ajattelevan itsestään?

Me nuoret

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut