Vaaliareena: | Nuoret maksavat kovaa hintaa

Länsiväylässä on viime aikoina julkaistu useita mielipidekirjoituksia lasten ja nuorten asioista. Kouluihin kohdistuneet säästöt ovat huolestuttaneet monia kirjoittajia. Lisäksi nuoret ovat tuoneet ansiokkaasti esille omaa näkökulmaansa: Lauri Hietanen (LV 27.1.) käsitteli opiskelijoiden jaksamista ja nimimerkki ”Me nuoret” (LV 3.2.) kirjoitti yläkoululaisten suorituspaineista.

Kaiken taustalla vaikuttaa pandemia. Vaikka koronavirus on vaarallisin ikääntyneille, eivät nuoret ole selvinneet poikkeusoloista vähällä.

Etäopetus, karanteenit ja altistumiset oppilaitoksissa ovat sotkeneet monen nuoren opinnot. Pääkaupunkiseudulla rajoituksia on ollut enemmän kuin muualla Suomessa, joka asettaa erityisesti lukiolaiset eriarvoiseen asemaan ylioppilaskirjoituksissa ja korkeakouluhauissa. Mekaanikoksi tai lähihoitajaksi on mahdotonta opiskella kotona tietokoneen äärellä. Korkeakoulujen opiskelijaelämä on melkein pysähtynyt.

Pääkaupunkiseudun nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut vuoden aikana. Opintonsa päättävät nuoret valmistuvat poikkeuksellisen vaikeaan tilanteeseen. Monen nuoren kesätyöt ja työharjoittelut peruuntuivat, eikä ensi kesästäkään ole varmuutta. Nuorena koettu työttömyys ja epävarmuus saattavat seurata mukana läpi työuran.

Kun oppilaitokset, harrastukset ja vapaa-ajanviettopaikat ovat suljettuina, osa lapsista ja nuorista kärsii yksinäisyydestä. Pahimmillaan yksinäisyys johtaa mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen.

Mitä asialle olisi tehtävä? Arjen tasolla jokaisen aikuisen tulisi kiinnittää huomiota lähipiirinsä lapsiin ja nuoriin, erityisesti niihin, jotka näyttävät jääneen yksin. Ei maksa mitään kysyä, miten nuorella menee.

Yhteiskunnallisella tasolla edessä on valinta. Nuoret ovat joutuneet hyväksymään rajoituksia elämäänsä, jotta vanhukset säästyisivät koronalta. Kun pandemia jonain päivänä päättyy, osoitammeko nuorille samaa solidaarisuutta, mitä he ovat osoittaneet vanhuksia kohtaan? Korjaammeko koronan jättämät vauriot vai leikkaammeko säästövimmassa koulujen, opiskelijahuollon ja nuorisotyön rahoituksesta?

Mikko Lievonen

kuntavaaliehdokas (SDP)

Matinkylä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut