Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Espoon kuntapolitiikkaan enemmän yhteistyötä, empatiaa ja hyviä tyyppejä

Espoo kaipaa poliittiseen johtoon tavallisia empaattisia kansalaisia, jotka uskovat enemmän yhteistyön voimaan kuin asioiden kärjistämiseen ja vastustajan virheiden osoitteluun. Kunnallispolitiikan polarisoituminen ja poteroituminen on aito uhka yhteiselle hyvinvoinnille, yhteiskunnan toimivuudelle ja demokratialle.

Meidän pitää aidosti varmistaa ettemme sorru vihan kierteeseen ja keskity erinäköisten tai erimieltä olevien demonisointiin ja vaientamiseen. Mielipiteen vapaus on keskeinen osa demokratiaa. Mielipiteen vapaus kärsii, jos vastapuolen reaktion, maalittamisen tai muun negatiivisen pelossa jättää mielipiteensä ilmaisematta.

Tutkimusten ja tilastojen mukaan kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen esimerkiksi kuntapolitiikkaan osallistumalla laskee kuin lehmän häntä. Kuntavaalien ehdokasmäärät ovat tänä päivänä vain puolet 80 -luvulta.

Syykin on selvä, kuka ihme haluaa vapaaehtoisesti tehtävään, jossa lähinnä kiitokseksi saa märkiä rättejä ja jatkuvaa arvostelua? Pahimmillaan myös poliittista väkivaltaa (fyysistä tai henkistä) tai sen uhkaa. Juuri tästä syystä, juuri tähän maailman aikaan, on entistä tärkeämpää äänestää päättäjiksi hyviä tyyppejä. Ihmisiä, jotka uskovat yhteistyöhön ja haluavat koota espoolaiset yhteen, eivätkä vahvistaa jakoa leireihin ja ruokkia vastakkainasettelua. Huutoon ei kannata vastata huutamalla.

Jokaisen espoolaisen etu on mahdollisimman toimiva ja yhteistyökykyinen valtuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat. Jokaisen valtuutetun ei tarvitse, eikä pidäkään olla asioista samaa mieltä, mutta asioita pitää pystyä kehittämään rakentavasti yhteistyössä keskustellen, ei toisia kampittaen.

Espoolla on tulevina vuosina haasteenaan niin kuntatalouden tasapainottaminen, kuin hiilineutraalin kaupungin kehittäminen. Yhteistyöllä molemmat haasteet ovat ihan ratkaistavissa.

Jari Stenius

kuntavaaliehdokas, Espoon Vihreät