Lukijalta: | Ei ole yhdentekevää, missä veneitä säilytetään

Mikko Lievosen mielestä (LV 30.1.2021) Finnoon ranta-alueet ovat liian arvokkaita veneiden talvisäilytystä varten. Hän kirjoittaa ”…mutta lienee yhdentekevää, missä veneitä makuutetaan talven yli.” Tältä varmaankin tuntuu ensi katsomalta, varsinkin jos ei ole kokemusta veneilystä.

Kaupunki oli jo kerran siirtämässä Finnoon talvisäilytysalueen Ämmäsmäkeen. Espoo teetti asiasta selvityksen jossa päädyttiin siihen, että siirtämällä helposti kuljetettavien veneiden talvisäilytys kauemmas ranta-alueista perustettaville uusille säilytysalueille, vapautuisi nykyisistä satamista tilaa isojen veneiden talvitelakoinnille. Suurimmat veneet on tarkoituksenmukaisinta säilyttää niissä satamissa, joihin niillä pääsee.

Finnoon talvisäilytysalueella on satoja veneitä. Isoimpien painot ovat puolestatoista tonnista yli 10 tonniin. Näiden kuljettamiseen maantiellä tarvitaan sitä varten tehtyä ja hyväksyttyä kalustoa. Olisi aikamoinen urakka kuljettaa useiden tonnien veneitä satamäärin tavallisen liikenteen seassa kauempana merestä sijaitsevalle talvisäilytysalueelle. Olisiko pääkaupunkiseudulla edes tarpeeksi kalustoa tähän, ja kuinka paljon siinä kuluisi aikaa?

Isot veneet on taloudellisinta ja turvallisinta laittaa talvisäilytykseen mahdollisimman lähelle paikkaa josta ne nostetaan ylös. Itselläni oli melkein 30 vuotta purjevene jonka pituus oli 11 metriä ja paino 6,5 tonnia. Ei mitenkään harvinaisen kokoinen vene tänä päivänä. Sen vuotuiset ylläpitokulut olivat välillä 4000 ja 5000 euroa. Se sisälsi laituripaikan, talvitelakoinnin, nostot, laskut, vakuutukset, polttoaineen, tarvikkeet, kaikki. Tuttuni, jolla on samanlainen vene Finnoossa, selvitti paljonko hänen veneensä kuljetus Ämmäsmäkeen olisi maksanut. Hinta oli 1000 euroa. Muistaakseni yhteen suuntaan vietynä, mutta vaikka olisi ollut meno-paluu vuotuiset ylläpitokulut olisivat nousseet 20–25 prosenttia. Tästä kirjoitettiin Länsiväylä-lehdessäkin. Ei ole suinkaan yhdentekevää missä veneitä säilytetään talven yli.

Mielestäni kaupunkiympäristöön kuuluvat kaikenlaiset harrastusympäristöt: urheilukentät, jää- ja uimahallit, ratsastustallit, kuin myös satama- ja talvisäilytysalueet veneileville kaupunkilaisille.

Matti Vuolanen

Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut