Nuppu Pelevina (LV 30.1.) ja Eeva Pursula (LV 7.2.) kirjoittavat Espoon tekemistä leikkauksista iltapäivätoimintaan. Myös Monimuotoiset perheet -verkoston mielestä koulujen iltapäivätoimintaa tulee kehittää sen sijaan, että paikkoja vähennetään ensi vuonna entisestään.
Espoon tarjoama lastenhoitoapu vanhemmille on työllisyyskysymys. Selkeimmin se näkyy yhden vanhemman perheiden huoltajien työllisyydessä, joka on Tilastokeskuksen vuoden 2018 tilastojen mukaan selvästi alhaisempi kuin muilla vanhemmilla ja väestöllä. Huoltajien työllisyys takkuilee erityisesti pikkulapsiaikana ja paranee hyvin hitaasti nuorimman lapsen mentyä kouluun.
Monimuotoiset perheet -verkoston tekemien kyselyiden mukaan vaikeinta joissain perhetilanteissa on yhdistää vuorotöitä ja perhearkea. Perheen ja työn yhteensovittamisen haasteiden vuoksi moni vanhempi joutuu joissain tilanteissa jopa irtisanoutumaan töistä.
Näissä perhetilanteissa työssäkäyntiä edistäisi paitsi vuoropäivähoidon saatavuus, myös pienten koululaisten hoidon järjestäminen. Iltapäivätoiminnan aukioloaikojen tulisikin huomioida vuorotöitä tekeviä vanhempia ja koulujen loma-aikoja. Ruotsissa tämän kaltainen Fritidshem huolehtii alle 12-vuotiaista lapsista.
Iltapäivätoiminnalla on siis yksi hyvin merkityksellinen tehtävä lapsiperheiden arjessa: se huolehtii lapsista, jotta vanhemmat voivat käydä töissä. Miksi espoolaiset päättäjät haluavat leikata näin tärkeästä palvelusta?
Tiina-Emilia Kaunisto
työelämän erityisasiantuntija,
Monimuotoiset perheet -verkosto