Vaaliareena | Nuorisotakuu ei toimi Espoossa

Nuori mies valmistui ammattiin vuosi sitten. Oli ylpeä saavutuksestaan. Haki opiskelemaan, mutta jäi varasijalle. Alkoi töiden haku. Motivoitunut nuori haki useita työpaikkoja. Yhtään kutsua työhaastatteluun ei tullut. Nuorta alkoi masentaa. Kannattaako hakea, jos ei kumminkaan pääse? Lannistuksesta huolimatta nuori on jatkanut työpaikkojen hakemista.

TE-palvelujen verkkosivuilla puhutaan nuorisotakuusta. ”Jos olet alle 25-vuotias, teet yhteistyössä TE-toimiston kanssa työllistymissuunnitelman. Siihen sisältyy palveluja, jotka edistävät työllistymistä”, verkkosivuilla kerrotaan.

Kela muistaa työtöntä säännöllisesti, mutta Espoon TE-toimistosta kukaan ei ole kysellyt perään, saati tarjonnut apuaan, vaikka nuori on nuorisotakuun piirissä. Jospa joku TE-toimistosta edes soittaisi ja auttaisi nuorta, jotta polku eteenpäin voisi löytyä.

Korona-aika on kurittanut nuorten työllistymismahdollisuuksia. Siksi nuorten työllistymistä pitää nyt tukea. Tarvitaan määrätietoisia toimia, jotta yksikään nuori ei jäisi työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle. Kannustaisin myös yrityksiä palkkaamaan nuoria. Vain työtä tekemällä kokemus karttuu.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön asettaman selvitysryhmän raportin mukaan korona-aika on asettanut haavoittuvassa asemassa olevat kohderyhmät, kuten syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, entistä haavoittuvampaan asemaan.

Yhteiskunnan ulkopuolelle jääminen, syrjäytyminen, on yksi suomalaisen yhteiskunnan vakavimpia ongelmia. Suomessa on 15–29-vuotiaita syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aivan liikaa. Monet heistä nuoria miehiä.

Sari Savela

kuntavaaliehdokas, KD

Laajalahti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut