Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Peruspalvelut ja liikenne keskiöön

Ihanteellisessa maailmassa kunta ja valtio voisivat toteuttaa kaiken mahdollisen. Moni ei muista aikaa, jolloin kuntien tilinpäätökset olivat ylijäämäisiä ja veroprosentit maltillisia. Se oli silloin joskus.

Kauniaisissa veroprosentti oli aikoinaan 15, mikä oli alin koko maassa. Vuonna 2019 kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta, eli yhteensä 225 kuntaa teki negatiivisen tuloksen.

Velkaa velan päälle on ajan henki. Korkotaso tulee nousemaan jossain vaiheessa ja sekä valtion, että kuntien korkokulut tulevat nousemaan. Rahoitetaanko ne uudella velalla?

On turha puhua kuntataloudesta erillään valtiontaloudesta. Suomessa on vain yhdet veronmaksajat eikä heitä voi loputtomiin riistää. Kuntien tehtävät tulevat laista, pelivaraa on perustehtävien osalta vähän. Mutta perustehtävissä kunta tekee juuri sitä, mitä sen pitääkin: luo hyvinvointia suomalaisille.

Olemme tilanteessa, jossa osa kunnista menettää väestöä ja osa saa sitä hallitsemattomasti. Espoota ja muitakin isoja kaupunkeja rasittaa lisäksi sosiaaliperusteinen maahanmuutto, joka luo sosiaalisia ongelmia vuokra-asuntovaltaisille alueille ja pahentaa asuntopulaa.

Olisi tärkeää tehdä kaikki mahdollinen sen eteen, että lisärasitteita kuntataloudelle ei luotaisi. Se tapahtuu kutistamalla investoinnit vain välttämättömään ja luopumalla turhista kuluista. Yksi sellainen on maahanmuuttajien omakielinen opetus. Ei ole suomalaisen veronmaksajan asia maksaa tänne muuttaneen oman äidinkielen opetusta.

Länsimetron jälkeen Espoon tulisi pitää pitkä tuumaustauko ja pyrkiä hillitsemään valtavia investointeja. On tosiasia, että yksityisauto on Espoossa tärkeä, joten tieverkosta on pidettävä kiinni.

Julkisessa liikenteessä on myös Espoon sisälle epätasa-arvoa luova tekijä, vyöhykejako. Jos joukkoliikenteeseen haluttaisiin investoida, voitaisiin B ja C-vyöhykkeet yhdistää ja näin koko pk-seutu olisi samaa vyöhykettä. Jos matkalipun hinta pidettäisiin ennallaan, joukkoliikenteen kulkumuoto-osuus kasvaisi. Investointina se maksaisi toki, mutta tasoittaisi eroja ja helpottaisi liikkumista.

Suomi, Espoo tai muutkaan kunnat eivät joka tapauksessa voi jatkaa näin. Me elämme laput silmillä ja ratkaisemme ongelmat velkakirjoilla.

Pia Polviander

perussuomalaisten kuntavaaliehdokas