Länsiväylän pääkirjoituksessa (LV 27.–28.2.) esitettiin, että kuntavaalit tulisi pitää alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Keinoina äänestyksen pitämiseksi turvallisena esitettiin muun muassa ulkona äänestämistä ja kotiäänestyksen laajentamista. Vaalien lykkäämisestä ei pääkirjoittajan mukaan kannata edes keskustella, kun USA:n presidentinvaalitkin pidettiin huomattavasti pahemmassa koronatilanteessa.
Ulkona äänestäminen, mitenkähän se olisi tarkoitus järjestää? Ilman ulos pystytettävää telttaa se tuskin olisi mahdollista ja olisiko se silloin sisätiloja turvallisempi. Kotiäänestys ei missään tapauksessa paljon auta. Kotiäänestyspartioita pitäisi olla enemmän kuin on saatavilla. Yksi partio ei montaa kotiäänestystä pysty hoitamaan, äänioikeutettuja on kuitenkin reilusti yli neljä miljoonaa.
Kukaan ei tiedä moniko USA:ssa kuoli tai sairastui presidentinvaalien vuoksi, arvailla vain voi. Siellä vaalien jälkeen kuitenkin tautitilanne ja kuolleisuus oli erittäin suurta. USA:ssa käytettiin myös ennätyksellisesti postiäänestystä. Suomessahan se ei ole mahdollista.
Herääkin mielenkiintoinen kysymys, jos vaaleja ei siirretä: jos pystytään osoittamaan, että joitain vaalitoimitsijoita tai äänestäjiä on vakavasti sairastunut tai kuollut vaalitoimituksessa saamastaan tartunnasta, niin onko joku siitä vastuussa? Jos on, niin kuka tai mikä instanssi? Voidaanko nostaa syyte siitä, että vaaleja ei ole siirretty, vaikka muun muassa oikeusministeriön virkamiehet ja jotkut asiantuntijat ovat varoittaneet vaalien pitämisestä nykytilanteessa?
Minkäänlaista haittaa vaalien siirtämisestä, esimerkiksi kuudella kuukaudella, ei ole esitetty. Paitsi tietysti mahdollisesta vaikutuksesta eri puolueiden kannatukseen.
Paavo Laukkanen
monivuotinen vaalitoimitsija
Espoo