Vaaliareena: | Espoossa arvostetaan ennen kaikkea luonnonläheisyyttä ja merellisyyttä

Espoo on kasvanut tasaisesti 4 000–5 000 henkeä joka vuosi peräti 50-luvulta asti. Väestönkasvulle on näinkin pitkään vähin äänin rakennettu onnistuneesti kirjo uusia asuinalueita, viihtyisiä pientaloja siinä missä asiallisia kerrostalokortteleitakin.

Nyt ylitiiviit kerrostaloalueet ja tornitalot dominoivat uudisrakentamista. Miksi yhtäkkiä moinen ahtaan paikan kammo? Pinta-alaa Espoossa on kolme kertaa enemmän kuin Pariisissa.

Ollakseen erään EU-maan asukasluvultaan toiseksi suurin kaupunki, Espoo on ainutlaatuinen. On paljon luontoa, 58 kilometriä pääsääntöisesti koskematonta merenrantaa ja kaunis saaristo. On kesämökkejä ja virkistysalueita, maatakin viljellään. Espoo ei ole mikään metropoli. Onneksi.

Erittäin ansiokas ja suosittu on Espoon Rantaraitti, joka on noin 40 kilometriä pitkä ja jota edelleen viimeistellään ja jatketaan. Rantaraitti viestii myös sitä, että sen kaistaleen tuntumaan ei rakenneta asuintaloja. Sen sijaan rantaviivaa elävöittävät pursiseurojen ja venekerhojen noin 20 pienvenesatamaa sekä muutama rantakahvila. On todella toivottavaa, että tämä asetelma säilyy.

Tätä uhkaavana kohteena haluaisin nostaa esiin näillä palstoilla aiemmin keskustelun aiheena olleen Finnoon satama-alueen, jonka kaupungin innokkaimmat urbanistit haluaisivat rakentaa täyteen taloja. Ja lisäksi keinotekoisen saaren sen ulkopuolelle, vaikka Espoossa on jo 165 saarta! Finnoo on laituripaikkamäärältään Espoon suurin pienvenesatama sekä tärkein talvitelakointialue noin 1 500 veneelle. Moinen projekti on estettävä, tai ainakin radikaalisti muutettava.

Valtuustolle purettiin hiljattain Espoo-tarinan tyytyväisyyskysely, jonka palaute nimenomaan ylisti otsikoituja hyveitä. Korkeita kerrostaloalueita ei kehuttu sanallakaan. Ja kun niissä on pääsääntöisesti pieniä asuntoja, perinteisistä perheasunnoista alkaa olla kasvava pula.

Espoo-tarinassa korostetaan asukkaiden kuulemista. Eli rakentakaamme edelleen Espoon näköistä, ja säilyttäkäämme veneilevä Espoo.

Fred Granberg

valtuutettu, teknisen lautakunnan jäsen,

RKP:n kuntavaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut