Pääkirjoitus: Inhimillisen tragedian ainekset

Heli Koivuniemi

Lähiluonto, meri ja turvallisuus nousivat Mun Espoo -kyselyssä tärkeimmiksi ominaisuuksiksi kotikaupungissa. Kyselyyn vastasivat myös nuoret. Se tehdään neljän vuoden välein Espoon kaupungin strategian pohjaksi ja toteutettiin syksyllä 2020.

Koronapandemian aiheuttama kriisi on kyselyn tekohetken jälkeen pitkittynyt ja syventynyt. Huoli ja ahdistus kasvavat lukuisissa perheissä ja työyhteisöissä. Poikkeusolot ovat omiaan vahvistamaan vastakkainasettelua ja äärikäyttäytymistä. Pelko ruokkii syyttelyn kierrettä, mikä järkyttää turvallisuuden tunnetta entisestään.

Kun vanhempien huomio keskittyy taloudellisten ja henkisten ongelmien setvimiseen, jäävät nuoret herkästi yksin omien tuntojensa kanssa. Koulujen sulkemiset ja harrastusten loppuminen kurjistavat nekin nuorten elinoloja. Kierre ongelmien kasautumiseen on valmis. Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat ovatkin kasvaneet, ja niihin haetaan yhä enemmän apua. Puhutaan seurauksista, jotka heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Helsingin poliisi on ryhtynyt Helsingin Uutisten mukaan (6.–7.3.2021) ennalta ehkäiseviin toimiin rikoskierteen ehkäisemiseksi. Kaidalle tielle palannut rikollinen kertoo, että sekoilu olisi voinut loppua jo aiemmin, jos lähellä olisi ollut ihminen, joka olisi aidosti kuunnellut häntä.

Jokaisen aikuisen vastuulla on puuttua epäasialliseen käytökseen tai toimintaan sellaista havaitessaan. Vahvistaa omalla käyttäytymisellään edellytyksiä – kriisistä huolimatta. Viranomaisilta, opettajilta, ja Länsi-Uudenmaan poliisilta edellytetään nyt poikkeuksellista pelisilmää, joustoa ja saumatonta yhteistyötä, jotta peruuttamattomilta vahingoilta vältytään.

Nuoret kaipaavat tuekseen kipeästi luotettavaa aikuista, jolla on aikaa kuunnella. Myös vanhemmilla ja isovanhemmilla on oltava tukenaan luottohenkilöitä, joihin tukeutua hädän hetkellä.

Mielenkiintoista onkin, miten kaupunki turvaa jatkossa turvallisuuden tunteen säilymisen. Kriisejä tulee ja menee jatkossakin. Olennaista on, miten niihin on varaudutaan ja miten ongelmiin tartutaan.

Heli Koivuniemi

heli-maarit. koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut