Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Hepokorven datakeskuksen asemakaavassa on vielä parannettavaa

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 3. maaliskuuta hyväksyä nähtäville Hepokorvenkallion asemakaavan, jonka toteutuessa Kehä III:n, Matalajärven ja Bodomin läheisyyteen arvokkaalle metsäalueelle olisi mahdollista toteuttaa suuri datakeskus.

Datakeskuksen tuottaman hukkalämmön hyödyntämisen toivotaan olevan avain kaupungin hiilipäästöjen leikkaamisessa, ja hyvä niin. Hanke on siis kannatettava, mutta lautakunta päätti vielä tässä vaiheessa olla hyödyntämättä muutamia olennaisia seikkoja Hepokorven alueen luontoarvojen turvaamisessa.

Mielestämme olisi tärkeää, että myös asemakaavaan saadaan varmuus siitä, että mikäli datakeskushanke jostain syystä kariutuu, tilalle ei voi tulla mitä tahansa muuta teollisuus- tai varastotoimintaa. Lisäksi lautakunnan olisi ollut hyödyllistä todeta, että rakentamisen alle jäävät luontoalueet säilytettäisiin mahdollisimman pitkään, jotta vältyttäisiin siltä ikävältä tilanteelta, että metsät kaadetaan ennen hankkeen varmistumista. Tästä löytyy varoittava esimerkki Westendinportista Länsiväylän kupeesta.

Ehkä kaikkein olennaisimpana päätöksenä lautakunta olisi voinut edellyttää, että sangen suuren ja arvokkaan metsäalueen osittainen menettäminen datakeskuksen alle olisi hyvitetty etsimällä kaavamuutosalueen vierestä kaupungin mailta suojelualueiksi sopiva kohde tai kohteita. Tämä olisi ollut keskeistä hiilinielujen ja luontoarvojen menettämisen kompensaation näkökulmasta: kaupungin olisi syytä käyttää kaikki keinot luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja lähitulevaisuudessa häämöttävän hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi.

Näitä muutoksia esitimme lautakunnan kokouksessa, mutta ne hävisivät äänestyksessä täpärästi. Nyt kaava etenee kaupunginhallituksen kautta nähtäville ja palaa sen jälkeen lautakuntaan. Datakeskushanke on kannatettava, koska sillä on myönteinen vaikutus Espoon ilmastotavoitteisiin ja työllisyyteen. On kuitenkin muistettava, että Hepokorpi on ulkoilu- ja virkistysalueena tärkeä asukkaille. Sen kaavoituksessa on edellytettävä parasta laatua sekä turvattava virkistys- ja luontoarvot.

Risto Nevanlinna

valtuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan varapj.

Espoon Vihreät

Johanna Karimäki

valtuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen

Espoon Vihreät