Pääkirjoitus | Koti vaiko kasarmi

Kaupungin kaavoitus ja rakentaminen kuumentavat espoolaisten tunteita. Huoli siitä, millä ehdoilla vanhoja ja uusia asuinalueita rakennetaan, kasvaa yli puoluerajojen. Hallitsemattoman kaavoituksen ja hätiköidyn rakentamisen riskit on nostettu pöydälle.

Länsiväylässä murehditaan Karakalliosta Westendiin sitä, että rakkaan, perinteikkään kotiseudun tai lähimetsän sielu revitään rikki. Puskutraktorit murskaavat jopa arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia. Tilalle nousee tonttien rajoille asti ulottuvia naapureita varjostavia kivitaloja.

Fred Granberg (r.) karsastaa (LV 6.–7.3.) sitä, että urbanistien toivomat ylitiiviit tornitalot dominoivat tulevaisuudessa Finnoossa. Kai Mykkänen (kok.) vetoaa (LV 10.3.) siihen, että Espooseen ei tarvita lisää betonilaatoin vuorattuja isoja aukioita. Kiireen takia ei pidä hänen mukaansa tinkiä laadusta.

Kenen intressiä, saati hyvinvointia betoniset tornit elottomine ympäristöineen edistävät? Keille kolossaalisia möhkäleitä rakennetaan? Tutkimusten mukaan asuinalueiden viherympäristöt tukevat merkittävästi ihmisten elämänlaatua. Luontoa käytetään työuupuneiden, mielenterveyspotilaiden ja päihdeongelmaisten kuntoutukseen.

Vaatii melkoista taituruutta luoda autottomista lähiöistä juurevia sielun ja ruumiin tyyssijoita. Hyvinvoinnin keitaita, joissa voi rentoutua, hiljentyä, irrottautua kiireestä ja hälystä. Luonto, meri ja turvallisuus ovat monelle olleet perimmäisiä syitä muuttaa Espooseen. Pysyä silloinkin, kun muut vaihtoehdot ovat houkuttaneet vaihtamaan.

Räjähdysmäisen kasvun seuraukset ja lieveilmiöt tunnetaan. Miksi toistaa muiden virheitä? Jo käynti Vuosaaren lähiympäristössä avaa silmät. Mallia Tapiolan kehittämiseen haettiin 50-luvulla Ruotsista, muun muassa Malmöstä. Se kukoisti ja kylpi vehreydessään. Toivottavasti oppia haetaan tällä kertaa muualta.

Heli Koivuniemi

heli-maarit.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut