Vaaliareena: Kuinka Espoosta saadaan yrittäjämyönteisempi?

Kuntien elinvoimaisuuden takaa toimiva yrittäjyys mikä tuo verojen lisäksi työpaikat, investoinnit ja palveluita kuntaan. Yritykset luovat uusia yrityksiä ympäristöönsä erilaisten hankintaketjujen ja palvelujen avulla. Työpaikat tuovat uusia kuntalaisia ja uusia veronmaksajia ja palveluiden käyttäjiä. Toimiva kunta syntyy toimivista kuntalaisista, riittävistä resursseista niin varhaiskasvatuksesta vanhustenhoitoon ja hyvin toimivasta moniäänisestä hallinnosta.

Suomen Yrittäjät tekivät kuntabarometrin 2020 keväällä mihin vastasi yli 1000 yrittäjää. Suurissa kaupungeissa Espoo sijoittui 10. sijalle. Kohtuullinen sijoitus mutta paljon voisi vielä tehdä. Suurissa kaupungeissa voittaja oli Seinäjoki ja keskikokoisissa kaupungeissa voittajaksi selviytyi Lieto.

Mitä nämä kaupungit ovat sitten tehneet eri tavalla? Muutama selkeä päätös erottaa nämä kaupungit muista. Ensimmäisenä tulee nopea lupaprosessi. Seuraavaksi tulee joustava kaavoitus missä tarjotaan erikokoisille ja erilaisille yrityksille tontteja nopealla prosessilla.

Kolmanneksi näissä kaupungeissa toimii hyvä yhteys eri toimijoiden välillä. Samassa pöydässä ovat niin tilaaja, tuottaja, virkamies ja luottamushenkilöitä. Tällainen foorumi nopeuttaa päätöksentekoa, selkiyttää tarpeita ja lisää ymmärrystä eri osapuolien välillä mikä sujuvoittaa tavoitteiden toteuttamista.

Mitä sitten Espoossa voidaan tehdä yrittäjämyönteisyyden eteen?

Kaikkia näitä edellä mainittuja asioita eli; lupaprosessi nopeammaksi, kaavoitus joustavaksi ja yhteinen keskusteluyhteys tilaajien kuin tuottajien kanssa. Tämän lisäksi kunnan päätöksiä on hyvä sujuvoittaa ja nopeuttaa.

Yhtenä suurena ongelmana on ollut kuntien kilpailutusten koko. Niitä tulee pilkkoa, että pienemmät yritykset pääsevät mukaan. Kunnan oman palvelun hinnoittelun läpinäkyvyys on ollut suuri ongelma. Miten kunta voi hinnoitella esimerkiksi palveluseteliä jos ei tiedä oman palvelun hintaa?

Pekka Riihimäki

kuntavaaliehdokas

kokoomus

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut