Vaaliareena: Kenen leipää ehdokkaasi syö?

Kuntavaaleissa on eräs julkinen salaisuus, jota ei pysähdytä pohtimaan: mihin siinä tarvitaan isoja eduskuntapuolueita ja kansanedustajia? Isojen puolueiden listoilla pääsee mukaan vähemmänkin ääniä saaneet. Meidän järjestelmämme toimii siten. Toki myös äänestään niitä keitä on tarjolla.

Isoilla puolueilla on palkattua henkilökuntaa ja paikallista toimintaa etsimässä ehdokkaita, joten heillä on runsaasti ehdokkaita. Ja varaa painattaa julisteet joka kuntaan. Suomessa maksetaan Euroopan korkeimpia puoluetukia, vuosittain noin 35,5 miljoonaa euroa. Määrä noin kolminkertainen EU:n keskiarvoon verrattuna. Suomi sai Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöltä (ETYJ) huomautuksen pienpuolueiden epätasa-arvoisesta kohtelusta jo 2011. Käytännön tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut.

On tärkeää pysähtyä miettimään eturistiriitoja. Jos ehdokas lupaa ajaa kaikkien espoolaisten asiaa ja samalla seisoo suuren eduskuntapuolueen logon alla, kenelle hän on viime kädessä lojaali?

Kuvitellaan esimerkiksi skenaario, jossa oppivelvollisuuden laajentaminen käy ennakoitua kalliimmaksi ja opinto-ohjaajia pitäisi palkata kiireesti paljon lisää, mutta toisaalta peruskouluun tarvittaisiin lisää erityisopettajia. Koska valtioneuvostolla on paljon pelissä heidän junailemansa oppivelvollisuuden laajentamisen onnistumisen suhteen, on päivänselvää, että hallituksessa olevat puolueet tekevät prioriteetit selviksi omille kuntapolitiikoilleen ja tässä esimerkissä peruskoulun eritysopettajat jäisivät palkkaamatta.

Herää kysymys, kenen kunnanvaltuutettu on: espoolaisen äänestäjän vai hallituspuolueensa?

Mielenterveyden puolesta puhutaan myös kaikissa vaaleissa, mutta palveluille ei ole tapahtunut tarvittavia muutoksia lainkaan. Minkä arvoista pelkkä puhe sinulle on?

Edustamme eduskunnan ulkopuolista piraattipuoluetta ja arvostamme sitoutumattomia ehdokkaita sekä yhteislistan ehdokkaita, koska silloin ei ole luvassa niin paljon eturistiriitoja.

Riikka Nieminen

kuntavaaliehdokas, piraattipuolueen puheenjohtaja,

Tuomas Ali-Hokka

kuntavaaliehdokas, piraattipuolueen varapuheenjohtaja

Kommentoi