Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Vahvistetaan osallistavaa päätöksentekoa Espoossa

Demokratian vahvistaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme tällä vuosikymmenellä. Maailmalta on kantautunut Suomeenkin repivä ja vastakkainasettelua tarjoava politiikka, joka saa valtiot irtisanoutumaan sopimuksista ja kansalaiset riitelemään keskenään. Samalla politiikkaa tiiviisti seuraavien ja siitä kiinnostumattomien välinen kuilu kasvaa ja johtaa demokraattisen eriarvoistumiseen.

Tämä kehityskulku on mahdollista katkaista. Keskeinen keino on, että ihmisten mahdollisuuksia osallistua demokratiaan vahvistetaan niin teknologian kuin osallistavien rakenteiden kautta. Jos politiikasta tehdään helpommin lähestyttävää, ehkä entistä useampi kokee voivansa vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja tulevaisuuteensa. Myös vaalien välillä.

Esimerkiksi Islannissa syntyi reilu kymmenen vuotta sitten Citizens-järjestö, joka on kehittänyt avoimia digitaalisia alustoja ja työkaluja ihmisten osallistamisen ja suoran demokratian vahvistamiseen. Tavoitteena on alusta alkaen ollut merkittävästi uudistaa demokraattista päätöksentekoa digitalisaation kautta. Digitaalisten alustojen kautta päätöksentekoon osallistumisesta on tullut jatkuvaa toimintaa.

Yhteisistä asioista päättäminen koskettaa joka tapauksessa meitä jokaista. Mitä paremmin tunnemme olevamme tässä päätöksenteossa mukana ja vaikuttamassa kotikaupunkimme kehittämiseen, sitä parempia päätöksiä saadaan todennäköisesti aikaan. Siinä sivussa myös kiinnostus yhteisten asioiden edistämiseen ja eri vaihtoehdoista keskustelemiseen lisääntyy. On kuitenkin huomioitava, että suora demokratia ei voi syrjäyttää kokonaan edustuksellista demokratiaa. Tämän rinnalla tulee kuitenkin ottaa käyttöön – ja rohkeasti kokeilla – erilaisia suoran osallistamisen muotoja.

Osallisuuden tunne on valtava, positiivinen voimavara. Sitä ei kannata jättää käyttämättä. Tässä Espoo voi näyttää muille kaupungeille esimerkkiä.

Jarno Limnéll

kuntavaaliehdokas (kok.)