Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Kehä III:n ulkopuolella tarvitaan lähikouluja

Espoon valtuusto hyväksyi viime syksynä taloudellisesti kestävä Espoo -nimisen ohjelman. Sen yhtenä tavoitteena on, että Espoossa siirrytään suuriin koulukeskuksiin. Tämä linjaus ei toimi harvaan asutulla alueella. Kehä III:n ulkopuolella se tarkoittaisi pitkiä, jopa yli 10 kilometrin koulumatkoja. Täällä tarvitaan jatkossakin lähikouluja, joihin pienet koululaiset pääsevät kävellen tai pyörillä.

Koko laajalla Nuuksio-Nupurin alueella on vain kaksi koulua, Nuuksion koulu ja Karhusuon koulu. Koulut sijaitsevat noin seitsemän kilometrin päässä toisistaan.

Nuuksion koulu on pieni, 1950-luvulla rakennettu lähikoulu. Koululaisia on alle 50, koska alueelle ei ole juuri saanut rakentaa sen jälkeen, kun Histan kaava kaatui 10 vuotta sitten. Ensi syksynä koululaisten määrä putoaa alle neljänkymmenen, kun nykyiset kuudesluokkalaiset siirtyvät Karhusuon kouluun ja kouluun ei oteta ekaluokkalaisia. Opetuslautakunnan päätöksen mukaan kaikki ekaluokkalaiset menevät Karhusuolle, sinne seitsemän kilometrin päähän. Saman perheen lapsista ekaluokkalainen voi siten olla Karhusuolla ja tokaluokkalainen Nuuksion koulussa.

Kukaan ei tiedä eikä osaa kertoa, mikä on jatkossa Nuuksion koulun kohtalo: Onko koulu tarkoitus lopettaa vai säilyttää. Epätietoisuus ei ole kenenkään kannalta hyvä asia.

Suuret koulukeskukset eivät toimi Kehä III:n ulkopuolella, mutta kovin pienet koulut eivät myöskään ole toimivia. Nyt kannattaisi harkita päätöstä, jolla kaikki Nuuksion koululaiset menisivät ensi syksynä Karhusuon kouluun. Nuuksion koulu jäisi odottamaan, että Espoon keski- ja pohjoisosien yleiskaava mahdollistaa rakentamisen ja tuo tänne uusia lapsiperheitä. Kun perheitä on muuttanut tarpeeksi, Nuuksion koulu peruskorjataan ja Heinästielle tehdään pyörätie. Näin alueella asuvat lapset pääsevät taas turvallisesti kävellen tai pyörillä omaan lähikouluunsa.

Hannele Kerola (sd.)

varatuomari Nuuksio-Nupuri