Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Vaalikoneiden merkitys kasvanut

Länsiväylä ja muut Mediatalo Keskisuomalaisen lehdet avasivat vaalikoneensa keskiviikkona. Vaalikoneiden merkitys kasvaa. Tampereen informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan yliopistolehtori Kari Koljonen totesi 17. maaliskuuta Länsiväylässä, että vaalikoneet ovat varsinkin nuoremmalle sukupolvelle tärkeitä tiedonlähteitä. Nuorilla tarkoitetaan tässä yhteydessä jo nelikymppisiä. He ovat koko äänestyshistoriansa käyttäneet vaalikoneita. Nykyisin jo kaikista ikäryhmistä löytyy vaalikoneiden aktiivikäyttäjiä.

Suomessa vaalikoneiden määrä ja merkitys ovat jopa kansainvälisesti mitattuna poikkeuksellisia. Sami Borg arvioi, että osaksi siihen on vaikuttanut suomalainen uutismedia. Se on ottanut vaalikoneet omakseen ja pitänyt huolta niiden tasokkuudesta. Monissa maissa vaalikoneet ovat jääneet lähinnä akateemisiksi hankkeiksi.

Uutismedia on kunnioittanut vaalikoneiden alkuperäistä ja tärkeintä tehtävää: selvittää riittävän laaja-alaisesti, onko ehdokas äänestäjälle sopiva. Yhä useammalla edunvalvontajärjestöllä on omat vaalikoneensa. Niissä pyritään hakemaan vastauksia useimmiten vain järjestön kannalta oleellisiin kysymyksiin, ja tehtävänä on toimia lähinnä osana järjestön edunvalvontaa, palvella vasta toissijaisesti äänestäjiä.

Vaalikoneiden käyttöönotto onkin uutismedialta iso demokratiateko. Mediatalo Keskisuomalaisella on 121 vaalikonetta ja Etelä-Suomen Medialla 29.

Kesäkuun vaalipäivään on aikaa vielä kolme kuukautta. Ehdokaskattaus täydentyy ja monipuolistuu vaalikoneissa, kun vaalit lähestyvät.

Kiihkein kampanjointi ja yhteiskunnallinen keskustelu tiivistyvät vaali vaalilta yhä lyhyemmälle ajankohdalle. Toivon, että aidosti paikalliset ja merkitykselliset asiat saavat nyt riittävästi tilaa, kun kampanjointiin jää enemmän aikaa.

Espoon ja Kirkkonummen vaalikoneiden sisältö nostetaan kevään aikana näkyvästi ja monipuolisesti esille Länsiväylässä.

Heli Koivuniemi

heli-maarit.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja