Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Potilailta ei tule evätä televisiota sairaalassa

Länsiväylä uutisoi (LV 13.–14.3.), että Espoon sairaalan potilashuoneissa ei ole televisiota, koska se voi passivoida. Päätös vaikuttaa vanhusten kiusaamiselta ja syrjimiseltä, ei aktivoinnilta. Potilaat voivat myös masentua, kun mitään mukavaa ei ole tarjolla.

Mielestäni televisioiden puute syrjäyttää potilaita normaalielämästä, kun edes uutisia ei pääse katsomaan. Normaalielämään kuuluu myös, että voisi katsoa vaikkapa mielitelevisiosarjaansa. Osastojen yleisten tilojen televisiot eivät ole ratkaisu, koska riskinä voi olla korona-altistus tai -tartunnta, eivätkä kaikki halua katsoa samaa kanavaa tai edes pysty omatoimisesti menemään yleisiin tiloihin.

Saattohoitoa tai ympärivuorokautista tehostetun palvelun asumista odottavia ei kuitenkaan kannata kuntouttaa, joten Espoon sairaalassa on muitakin kuin kuntoutettavia potilaita.

Kuntoutusta tai aktivointia tuskin on tarjolla enää kello 16 jälkeen, jolloin potilaat voisivat katsoa televisiota huoneissaan.

Miksi veronmaksajien rahaa on tuhlattu monitoimipädeihin ja tabletteihin? Useimmat iäkkäät eivät mitenkään opi käyttämään monitoimipädejä tai tablettia.

Omakohtaisen kokemukseni mukaan iäkäs sukulaiseni, joka ei koskaan ollut käyttänyt mitään tietokonetta, muttei myöskään ollut muistisairas tai dementoitunut, ei oppinut edes pitkäaikaisen ja jatkuvan opettamisen jälkeen käyttämään tablettia.

Onko Espoon sairaalan asioista päättämässä ”tablettisukupolvi”, joka ei tiedä tai ymmärrä potilaiden tilaa ja mahdollisuuksia ?

Tabletti ei myöskään korvaa tavallista televisiota. Kuinka moni meistä haluaa katsoa tabletilta televisio-ohjelmia ?

Iäkäs sukulaistätini oli vuosia ennen kuolemaansa hoitokodissa Helsingissä ja hän sanoi, että televisio omassa huoneessa on hänelle erittäin tärkeä viihdyke, jota ilman ei olisi mitään.

Espoon kaupungin nettisivuilla lukee ” Espoon sairaala on oikeudenmukainen. Toimimme avoimesti, tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, inhimillisesti ja suvaitsevasti.”

Miten yhdenvertaista tai inhimillistä on evätä potilailta television katsominen ?

Katriina Heinämäki