Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Pyöräliikenteen suunnittelu Espoossa polkee paikallaan

Espoon valtuusto hyväksyi kuluvan valtuustokauden alussa, syyskuussa 2017 Espoo-tarinan. Tavoitteeksi asetettiin, että Espoo päivittää valtuustokauden aikana pyöräliikenteen suunnitteluohjeensa. Vaalikauden aikana esimerkiksi Väylävirasto on saanut laadittua uuden valtakunnallisen pyöräliikenteen suunnitteluohjeensa ja Helsinki on kehittänyt jatkuvasti omia ohjeitaan. Mutta Espoo ei ole saanut omia ohjeitaan päivitettyä.

Vanhanaikaisista ohjeista ja niiden mukaan toteutetuista ratkaisuista kärsii jokainen katualueella liikkuva päivittäin. Väyläviraston syksyllä 2020 uusitut ohjeet ovat yksiselitteiset: tiiviisti rakennetuilla alueilla ei käytetä meillä Espoossa edelleen kovin yleisiä yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä, eli kevyenliikenteenväyliä. Tällainen vain rakentamattomille alueille soveltuva väylä valmistui hiljattain esimerkiksi Keilaniementien varteen, metroaseman edustalle, aivan raidejokerin tulevan pääteaseman tuntumaan.

Sama virhe uhkaa toistua myös Niittykummun metroaseman välittömässä läheisyydessä. Niittykumpu rakentuu tiiviiksi, kaupunkimaiseksi alueeksi, monien mielestä liiankin tiiviiksi. Katusuunnitelmien pitää olla sellaisia, että ne mahdollistavat sujuvan ja turvallisen liikkumisen kestävillä tavoilla tiivistymisestä huolimatta. Nyt Niittykumpuun on suunniteltu pienen pieni pätkä uudenaikaista yksisuuntaista pyörätietä, mutta valtaosalle kaduista rakennettaisiin edelleen yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät, metroaseman ja sen laajan fillariparkin läheisyydestä huolimatta.

Niittykummun osalta virhe on vielä mahdollista välttää. Kyseiset katusuunnitelmat ovat teknisen lautakunnan käsittelyssä keskiviikkona 17. maaliskuuta. Omien ajantasaisten ohjeiden yhä puuttuessa mallia kannattaa ottaa naapurikaupungin sekä Väyläviraston ohjeista.

Mikael Sorri

kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen 2017–2021 ja kuntavaali-ehdokas (vihr.)