Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Espoossa tulisi jakaa kesäseteli kaikille peruskoulun päättäville

Peruskoulun merkitystä lasten ja nuorten tasavertaisen kohtelun ja oppimismahdollisuuksien tarjoajana ei voi kiistää. Peruskoulun aikana etsitään omaa paikkaa yhteiskunnassa ja kasvetaan aktiiviseksi toimijaksi ja työelämäkansalaiseksi. Varhaiset työelämäkokemukset ovat tärkeässä asemassa kasvamista osaksi yhteiskuntaa.

Espoon tulisi edistää kaikkien peruskoululaisten työelämäosallisuutta tarjoamalla kaikille peruskoulunsa päättäville mahdollisuutta työllistyä ensimmäiseen palkalliseen kesätyöhön kesäsetelin avulla.

Tällä hetkellä kesäseteleitä on tarjolla noin tuhannelle vuonna 2002–2006 syntyneille espoolaisille nuorille. Kesäsetelin saadakseen on ensin oltava työpaikka. Vastaavia kesäseteleitä jaetaan esimerkiksi Helsingissä kaikille 9.-luokkalaisille, ja tähän lisäksi nuorille tarjotaan apua ja tukea työnhakuun ja cv:n tekemiseen. Vuonna 2020 kaikkiaan 1 279 helsinkiläistä nuorta työllistyi kesäsetelillä.

Olisi Espoo-tarinan mukaista mahdollistaa yhdenvertaisesti koko ikäryhmälle mahdollisuus ensimmäiseen palkalliseen kesätyöhön. Sosiaali- ja terveysministeriön vuoteen 2030 asti ulottuvissa uusissa linjauksissa työympäristöistä ja työhyvinvoinnissa pyritään suomalaisessa työelämässä pidempiin työuriin ja nuorten saumattomaan siirtymiseen oppilaitoksista työelämään. Nuorten tukeminen työelämäkansalaisuuteen on meidän kaikkien vastuu. Työntekijäksi kasvaminen vaatii varhaisia positiivisia kokemuksia työelämästä, ja siksi kaikki tuki ja kesäsetelin tuoma yhdenvertainen mahdollisuus on nuorelle merkittävä.

Riikka Ahonvala

SDP:n kuntavaali-ehdokas