Pääkirjoitus: Espoolaiset elävät tarinoista

Kaksi viikkoa päätoimittajana on kulunut vauhdikkaassa turbulenssissa. Tulikaste on pitänyt sisällään lukuisia virtuaalisia ja ulkona kävellen toteutuneita kohtaamisia. Lukijapalautteen määrä on yllättänyt positiivisesti.

Käymieni keskustelujen ja vastaanottamieni viestien ytimessä ovat olleet syntyperäisten, poismuuttaneiden ja nykyespoolaisten tarinat. Rakkaita ja lämpimiä muistoja, huolenpitoa läheisistä ja ympäristöstä, ennen kaikkea Espoon tulevaisuudesta.

Tarinankertojina espoolaiset ovat vailla vertaansa. Heidän tarinansa koskettavat. Ennen kaikkea ne ovat opettavaisia ja luovat toivoa. Tarinoita ja arkea on totuttu jakamaan kantakahvilan tai -ravintolan pöydän ääressä ja harrastusten parissa.

Pandemia on koetellut varsinkin yksin elävien espoolaisten mahdollisuuksia ylläpitää yhteyksiä. Mutta sekään ei ole onnistunut täysin jäädyttämään espoolaisten tarinankerrontaa. Nyt tarinat pulppuavat, olosuhteiden pakosta, take away -kahvi kourassa ja lenkkipoluilla kuntoillessa.

Hyvinvoiva Espoo -ohjelman ohjelmapäällikkö Riikka Puusniekka totesi jo ennen koronakriisiä, että yhteys toisiin ihmisiin on yksi hyvän elämän kulmakivistä. Läheiset ihmissuhteet vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme jopa enemmän kuin elintavat. Puusniekka kehottikin antamaan ihmissuhteille aikaa päivittäin.

Suomen Punainen Risti oli ystävänpäivän kynnyksellä huolissaan kasvavasta yksinäisyydestä. Avustustusjärjestö kehotti miettimään, kuka ympärillä kaipaa juttuseuraa ja tarjoamaan seuraa.

Aktiivista sosiaalista elämää viettänyt Irma Törnström tarinoi Mellstenin rannalla. Merituuli puri napakasti pandemiasulun turruttamia lenkkeilijöitä, mutta Irma-iloinen sanoi: tästä selvitään kyllä, on selvitty pahemmistakin paikoista. Hän viittasi lapsuuden kokemuksiinsa lottatyttönä. Sota siirsi Törnströmin koulu-uran alkua. Sen hän pääsi aloittamaan vasta sodan loputtua vuonna 1944.

Törnströmin asenne ja tarina vahvistavat uskoa: kyllä pandemiasta selvitään. Koitetaan jaksaa vielä – ja tuetaan voimaannuttavin tarinoin heitä, jotka kaipaavat tukeamme.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut