Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hepokorpi on väärä paikka datakeskukselle

Maakuntakaavassa Kehä III:n kehittämisvyöhyke poistui, ja Högnäs tuli osaksi maakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Nyt kaavan mukaan 0,5 kilometrin päähän tulisi ympäristöhäiriöistä teollisuutta. Datakeskukselle 40 hehtaaria ja ulkoilijoiden luontoalue Puotismäentien vieressä rakennettaisiin täyteen: neljän 40x200 metrin hallin lisäksi viides halli, jotka 22 metriä korkeina vastaavat 7-kerroksista taloa.

Parkkialueita, 3 000 kerrosneliömetrin sähköasema, Kehä III:n viereen teitä, liittymiä ja metsätuhoa vaativa tie Kunnarlantieltä Järvenperän liittymään, Oittaan 4,5 kilometrin ladun viereen korkeita toimistotaloja ja halleja metsän tilalle. Suurta tuhoa, 24 hehtaaria kaadettua metsää Bodomin ja Matalajärven herkässä läheisyydessä perustellaan työllistämisellä. Rakennustyötä tuhannelle. Rakentajat tulevat Suomen lähialueilta, kuten muillakin työmailla. Arvatenkin 1,5 vuoden aikana paikallistiet, muun muassa Järvenperän Träskändan puistotie tukkiutuu näiden autoista. Datakeskuksessa ylläpito automatisoidaan, siksi työpaikkoja on kielteisiin vaikutuksiin nähden vähän.

Kaavan mukaan kerrosmäärä on kaksi, kuten vastapäätä Kyläportin teollisuusalueella. Datakeskus osoitetaan kaksikerroksisena, kerroskorkeus huima 11 metriä. Kyläportin rakennukset ovat noin kahdeksan metriä korkeita, mutta datakeskukselle sallitaan 22 metriä.

Hiihtäjät ovat olleet tyrmistyneitä kuullessaan mikä kerrostalolähiö Hepokorpeen on tulossa. Puotismäentie on tärkeä väylä Oittaalle ja viereinen alue on arvokas kulttuurimaisema. Datakeskus tuhoaisi lähijärvien suojavyöhykkeen. Maisemaa ei saa takaisin vaikka hallit olisivat “korkealaatuisista pintamateriaaleista“ ja siirrettäisiin havainnekuvien mukaista metsää niitä peittämään. Alueen lisävalaistus häiritsisi Matalajärven linnustoa. Luontoa tuhoava, vihreää energiaa tuottava datakompleksi sopii teollisuusalueelle, kuten Pitäjänmäen datakeskus, tai käytöstä poistettuun tehtaaseen kuten Haminassa.

Espoon ei pitäisi sijoittaa Hepokorven datakeskusta parhaalle virkistysalueelleen Oittaalle.

Päivi Kumpulainen

Espoo