Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Onko Espoon suunta kaavoituksessa selkeä?

Viime vuonna postilaatikostani löytyi paikallisen kuntapoliitikon alueelleni jättämä kirje. Pohjois- ja Keski- Espooseen on suunnitteilla yleiskaava, jolla alueen ”rakennustehokkuus” kaksinkertaistettaisiin.

Naapurustomme kollektiivista parviälyä hyödyntämällä saimme selville, että useille Espoon pientaloalueille suunnitellaan rakentamisen tiivistämistä ja kerrostaloasumista. Jalkauduimme yhteisömme kanssa kaduille keskustelemaan yllättävästä suunnitelmasta ja pian Espoon kaupunki saikin vastaanottaa asukkailtaan 750 muistutusta, joista 500 vastusti pientaloalueiden muuttamista kerrostaloalueiksi tai muuten ”rakennustehokkuuden” kaksinkertaistamista.

Hankkeen toteutuminen jää nähtäväksi. Prosessin tärkein oppi Espoon ja meidän asukkaiden osalta lienee kuitenkin se, että näin massiivisia hankkeita ajetaan valtuuston läpi ilman, että kuntalaisia osallistetaan niiden suunnitteluun. Vain meistä aktiivisimmat käyvät säännöllisesti etsimässä tietoa Espoo.fi-sivuilta mahdollisista hankkeista alueellamme.

Kärjistäen voisi sanoa, että jonain kauniina päivänä takapihallesi nousee syystä tai toisesta uusi ja tiivis kaupunkikeskus – pyytämättä ja yllätyksenä.

Toinen hämmentävä vähän viestitty hanke on Kehä III:n varteen Hepokorpeen suunniteltu datakeskus. Fortumin vastuullisuuskääreeseen kauniisti paketoitu hanke Nuuksion kansallispuiston kulmalla vaikuttaa päällisin puolin ympäristötavoitteineen varsin hyvältä. Toisaalta valtava teollisuusalue infratarpeineen on tarkoitus rakentaa Oittaan luontoalueelle keskelle metsää näin raivaten tilaa luontaiselta metsän hiilinielulta.

Espoo on tunnettu hajanaisuudestaan ja siitä, että suurkaupungilta puuttuu yksi urbaani keskusta. Entisenä stadilaisena en sellaista edes kaipaa, sillä sellainen Espoo on: vehreä ja hajautettu. Espoon identiteetti rakentuukin vahvalle alueelliselle vaihtelevuudelle ja väkiluvultaan Suomen toiseksi suurin kaupunki kätkee sisäänsä useita elinvoimaisia yhteisöjä.

Länsimetron varteen nousee uusia urbaaneja asuinalueita. Hyvä näin, kunhan suunnittelussa kuullaan myös espoolaisten ajatuksia ja varmistetaan alueiden espoolainen vehreys, viihtyvyys ja turvallisuus.

Minna Cousins

kokoomuksen kuntavaaliehdokas