Lukijalta: Espooseen nousee elementtislummeja vanhan DDR:n tyyliin – kenen ehdoilla kaupunkia oikein rakennetaan?

Oli aika, jolloin tämän kirjoittaja joutui silloisen virkansa puolesta useinkin esittelemään kaupunkimme nähtävyyksiä sekä kotimaisille että ulkomaisille vieraille, joukossa valtionpäämiehiä, ministereitä ja muitakin isokenkäisiä. Tavallisesti aloitimme retken Tapiolan keskustornin kattotasanteelta, monesti myös Heikki von Hertzenin johdolla. Viime aikoina olen joutunut pohtimaan, mitä kerrottavaa tuosta näkymästä olisi jäljellä, jos tänään joutuisin samanlaiseen tilanteeseen.

Ex-pääministerimme Paavo Lipponen kirjoitteli samasta teemasta, Helsingin osalta, Helsingin Sanomissa hiljattain. Ahneusko ratkaisee maankäytön päälinjat tänään, hän kyseli pohtiessaan muun muassa Engelin aukion ja Senaatintorin ympäristön tulevaisuutta.

Kenen ehdoilla metropolialuettamme oikein rakennetaan ja minkälaiset ovat tavallisten kansalaisten mahdollisuudet saada äänensä kuuluville, kun kyse on omasta elinympäristöstä. Tässä kunnon byrokraatti tietysti viittaa kansan valitsemaan kaupunginvaltuustoon ja -hallitukseen, joille hommat lakisääteisesti kuuluvat. Tässä suhteessa kokemukset menneiltä ajoilta eivät ole kovinkaan rohkaisevia. Muistamme, kuinka kasvun “hulluina vuosina” päätöksenteko oli grynderien ja etenkin vaalivuosina rahanahneiden puolueklikkien käsissä.

Tänään Espoota taas myllerretään oikein olan takaa. Rakennetaan elementtislummeja vanhan DDR:n tyyliin, johon lisäkkeinä ovat tulleet ylikorkeat tornit, joiden viihtyisyyttä ja turvallisuutta sopii epäillä. Tässä vilskeessä Tapiola on jo tuhottu, ja muutkin väljästi rakennetut alueet ovat vaaravyöhykkeessä.

Samanaikaisesti suurimman keskuksemme Tapiolan uimahalli riutuu kaikessa rauhassa, eikä teatteritalostakaan ole saatu edes peruskiveä maahan.

Espooseen pitäisi luoda sopiva forum, jossa myös kaupunkilaisilta kysyttäisiin, millaista elinympäristöä he haluaisivat. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty idea eräänlaisten kansalaisparlamenttien järjestämisestä, jossa asioista voitaisiin keskustella yhdessä niiden kanssa, jotka työskentelevät toimeenpanopuolella. Näin voitaisiin ehkä saada hyviä aiheita kuntalain tarkoittamien kansalaisaloitteidenkin tekemiseen. Olisikohan Espoo-Seuralla jokin rooli tällä kentällä?

Reima T.A. Luoto

Espoon kaupungin tiedotus- ja suhdetoimintapäällikkö vuosina 1976–2004

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut