Lukijalta: Liikuntakyvytön tai eristyksissä oleva potilas on sairaalahuoneessaan kuin vankilassa, miten televisio voisi enää pahentaa tilannetta?

Länsiväylä kertoi, että Espoon sairaalan potilashu o neissa ei ole televisioita. Pyytäisin Espoon sairaalan johtavaa ylilääkäri Roope Leppästä vastaamaan, miten potilas, joka on maannut liikuntakyvyttömänä kaksi kuukautta sängyssä ja tuijottanut sängyn jalkopäässä olevaa valkoista seinää, jolla roikkuu yksi taulu, voisi vielä passivoitua lisää, jos taulun sijasta tuijottaisikin televisiota.

Potilashuoneista pääsee yleisiin tiloihin televisiota katsomaan, mutta koronan takia on katselijoiden määrää rajoitettu. Ja miten liikuntakyvytön sänkyynsä sidottu potilas sinne ylipäätään menisikään.

Potilas on huoneessaan kuin vankilassa, ulospääsyä ei ole ja vieraita ei saa käydä koronan takia. Kuntoutusosaston potilaat ovat jämähtäneet huoneisiinsa, vaikkei huoneissa ole televisioita. Jos sairaalassa ollaan huolissaan potilaiden fyysisestä kuntoutumisesta, niin miten on nyt koronan aikaan potilaiden henkinen kunto? Eikö ylilääkäri ole huolissaan potilaidensa henkisestä jaksamisesta?

Linjaus huonekohtaisen television puuttumisesta on tehty tietoisesti jo ennen sairaalan valmistumista ja sairaalassa ollaan edelleen sitä mieltä, ettei perinteisiä televisioita tarvita.

Linjausta tehtäessä koronasta ei tiedetty vielä mitään. Koronarajoitukset eristävät potilaat lähiomaisista ja ystävistä, jotka normaaliolosuhteissa kävisivät potilaiden luona. Potilaat, jotka eivät pysty sairautensa vuosi käyttämään itse puhelinta, ovat täysin eristyksissä ja sen varassa, miten hoitajilla on aikaa viedä sairaalan puhelin potilaalle omaisen soittaessa.

Tällä hetkellä potilaat elävät Espoon sairaalassa vankilaan rinnastettavissa olosuhteissa, eristyksessä omissa potilashuoneissaan, eikä kukaan tiedä kuinka kauan. Ei kai huonekohtainen televisio voi enää pahentaa tilannetta? Kysyisin myös, miten iäkkäät ihmiset, joita suurin osa potilaista on, oppisivat monitoimipäätteiden/tablettien käytön sairaana ollessaan. Hyvä jos he osaavat käyttää älypuhelinta.

Eikö näissä poikkeusoloissa mikä tahansa asia, joka helpottaisi potilaiden ahdistusta, voisi tulla kysymykseen. Tällä hetkellä olosuhteet sairaalassa koronarajoitusten takia vievät potilaan henkisen kestokyvyn äärirajoille. Tuskan ja ahdistuksen määrän tuntevat vain potilaat ja heidän lähiomaisensa.

Omaiset

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut