Pääkirjoitus: Polarisoituminen kiihtyy Espoossa

Länsiväylän päätoimittaja Heli Koivuniemi. Päivi Tuovinen

Kansanedustaja Jyrki J. Kasvi (vihr.) toteaa viikonvaihteen Länsiväylän haastattelussa, että Espoossa on kaksi puoluetta: autot ja polkupyörät. Hän iskee ongelman ytimeen. Esimerkkejä kaupunkilaisten kahtiajakautumisesta löytyy lähes kaikkialta – hyvässä ja pahassa.

Joukkoliikenteen keskittäminen raideliikenteeseen vahvistaa kulkemista tiettyyn suuntaan – ja tietynlaista asumista. Radat halkovat kaupunkia länsi-itäsuunnassa ja jättävät etelän ja pohjoisen asukkaat oman onnensa nojaan.

Syöttöliikenne kuulostaa jalolta ajatukselta. Jos se sujuu. Nyt palvelua käyttävät lähinnä nuoret ja satunnaiset naiset. Poikittaisliikenne Espoon sisällä on käytännössä mahdotonta.

Harrastuksiin lapsiaan vievät perheet ovatkin lähes täysin autoilun varassa. Elleivät uhkaa pudota harrastusten parista kokonaan.

Kaupunkimainen asuminen, joukkoliikenneasemien läheisyys ja helppous kiehtovat joitakuita. Eivät nekään kaikkia. Pientaloasumisen rauhaa rakastavat eivät luovu pihoistaan ja puutarhoistaan, mahdollisuudestaan upottaa sormiaan multaan. Kuunnella linnunlaulua.

Toisen asteen opiskeluvalinnoissa kahtiajakautuminen näkyy yhtä lailla. Lukioon valittiin 73 prosenttia peruskoulunsa päättäneistä espoolaisista kesällä 2020. Maahanmuuttajataustaisten nuorten osuudessa lukioissa ja edelleen korkeakouluissa on petrattavaa.

Koronasulut ovat ahdistaneet yksin asuvia. Mutta nyt alkavat jo perheetkin ahdistua, kun liikkumavapautta rajoitetaan ja kriisi pitkittyy. Toisen linna voi olla toisen kriisipesäke.

Hyvä kysymys on, mihin espoolaiset kulkevat, vaikka sulut hellittävät. Jos etätöistä tulee uusi normaali. Mikä vetää Helsingin autioituvaan keskustaan? Historialliset rakennukset? Meri ja ostoskeskukset löytyvät täältäkin. Korkealaatuista kulttuuriakin tarjoillaan, myös virtuaalisesti.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi

päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut