Lukijalta: Espoo vastaa: Koululounaalla saa syödä riittävästi ja lisää saa aina ottaa

Vantaalla kouluruokailussa otetaan huomioon myös ympäristöseikat. Arkisto/Katja Juurikko

Kuudesluokkalainen Eveliina kysyi kirjoituksessaan Lukijan areenalla, onko kuusi pinaattilettua ja perunamuusi tai viisi ruusukaalin kokoista lihapullaa ja kaksi perunaa riittävä määrä ruokaa koululounaalla. Lisäksi Eveliina oli huolissaan pinaattilettuaterian proteiinipitoisuudesta.

Koululounas sisältää pääruoan lisäksi energialisäkkeen (esimerkiksi perunaa, pastaa tai riisiä), salaattia, näkkileipää, levitettä ja ruokajuoman (maito/piimä). Malliateria tai muut ohjeet auttavat aterian koostamisessa. Kouluravintolassa ohjeistetaan ottamaan tietty määrä kappaletuotteita, ettei niitä päätyisi hävikkiin. Jos annoksen jälkeen kuitenkin jää vielä nälkä, ruokaa saa aina hakea lisää, eikä kenenkään tule jäädä nälkäiseksi.

Koululounaan proteiinisisällöt on laskettu siten, että ateriakokonaisuudessa on huomioitu myös ruokajuoma. Päivittäin proteiinin määrässä saattaa olla pieniä heittoja, mutta viikkotasolla proteiinin määrä toteutuu ravitsemussuositusten mukaisesti.

Ruokailijoiden mielipiteet ja keskustelu koululounaasta ovat tärkeitä. Koululounaan tulee olla riittävä ja auttaa jaksamaan koko koulupäivän ajan. Oman koulun keittiöön saa ja kannattaa antaa palautetta, jos ruokaa on säilytetty liian pitkään lämpimässä ja se on kuivunut. Keittiön tulee huolehtia siitä, että tarjottu ruoka on kaikille ruokailijoille hyvänlaatuista.

Kaikki keittiön saama palaute ja yhteinen keskustelu ruokailijoiden kanssa auttaa kehittämään sinun kouluruokailuasi entistä paremmaksi.

Minna Ahola

ruokapalvelujohtaja

Espoon kaupunki

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut