Yksi orastavan kevään merkeistä on keltaisten kaupunkipyörien palaaminen katukuvaan. Suuren suosion saaneita pyöriä toivotaan jo kovasti Länsi- ja Pohjois-Espooseen. Tänä vuonna pyöräasemat rajoittuvat yhä Tiistilä-Friisilä-akselille lännessä ja Leppävaaran ympäristöön pohjoispuolella. Itään päin voi polkea Helsinkiin metroradan pääteasemien perukoille juhannuksen jälkeen.
Koronapandemia iski hiukan myös kaupunkipyörien nousujohteiseen suosioon. Kaupunkipyöräkausi aloitettiin vuosi sitten viikkoa normaalia aiemmin. Koronan vaikutuksesta huolimatta kaupunkipyörien käyttö väheni vain viidenneksellä.
Lähinnä työmatkaliikenteen helpottamiseksi tarkoitettuja pyöriä käytettiin viime keväänä eniten vapaa-ajanmatkoilla ja asioidessa. Työmatkat ylsivät vasta kolmanneksi käyttöperusteeksi, mihin vaikuttaa varmasti yhä voimassa oleva etätyösuositus.
Pyöriä ja pyöräasemia on lisätty vuosi vuodelta. Käytön houkutteluksi kaupunkipyörästä on tehty verovapaa henkilöstöetu tietyin ehdoin. Yrityksille on tarjottu myös mahdollisuutta perustaa henkilöstöään varten nimikkoasema omalle tontilleen. Tänä keväänä yrityksillä tuskin on halua investoida moiseen, kun henkilöstön fyysisestä paluusta ei ole tietoa.
Pandemian aiheuttamasta takapakista huolimatta, monen yrityksen sietäisi kadehtia kaupunkipyörien saamaa NPS-lukua eli palvelun suositteluarvoa. Vuonna 2020 sekä Espoossa että Helsingissä palvelua käyttäneiden antama luku oli 55, mitä voidaan pitää erinomaisena, kun asteikko on -100 ja 100 välillä. Pelkästään Espoossa pyöriä käyttäneiltäkin herui NPS-luvuksi 41.
Pyörien ahkera käyttö rokottaa niiden ja asemien kuntoa, mikä näkyy palautteessa. Silti käytön edut tuntuvat painavan puntarissa enemmän kuin haitat.
Vaikka kaupunkipyöräpalvelu on kaupungille kuluerä, se tukee tavoitetta kaksinkertaistaa pyöräily vuoteen 2024 mennessä. Ilmastomuutoksen hillinnässä ja kestävän kehityksen edistämisessä kaupunkipyöräilyn edut ovat kiistattomia.
Heli Koivuniemi
heli.koivuniemi@media.fi
päätoimittaja
Muutettu 1.4. klo 12.50. Korjattu kaupunkipyörällä tehtyjen matkojen vähenemisestä kertovaa määrää.