Lukijalta: Espoossa voitaisiin toteuttaa palveluja osuuskuntamuotoisesti

Kysyisin kuntavaaliehdokkailta ja miksei nykyisiltäkin valtuutetuilta, millainen rooli osuuskunnilla on Espoon alueellisen elinvoiman vahvistamisessa?

Miksi osuuskunta? Siksi, että osuuskuntamuotoisen yrityksen omistajakunnan muodostavat sen palveluiden käyttäjät tasaveroisesti. Osuuskunnan tuoma taloudellinen menestys jää aina hyödyttämään toiminta-aluetta, koska omistajat eivät ole jossakin toisaalla.

”Osuustoiminnallisen yrityksen tehtävänä ei ole maksimoida tulosta vaan luoda etuja omistajilleen eli yrityksen jäsenille. Kun osuuskunta menestyy, sivutuotteena syntyy merkittävää hyötyä toiminta-alueen taloudelle”, toteaa Osuustoimintakeskus Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo.

Espoon historiassahan oli esimerkiksi Espoon Sähkön myynti yksityiselle. Sen jälkeen siirtohinnat ovat nousseet asukkaille sietämättömiksi. Miten huolehdimme, että Espoossa ajateltaisiinkin toisin. Voisivatko kuntalaiset omistaa niin sanotut pakkopalvelut. Pakkopalvelut ovat niitä, joita ilman kuntalaiset eivät tule toimeen. Näitä ovat ainakin sähkö ja vesi. Kun sähkö on jo menetetty, niin voisiko saada vakuuden, ettei veden kanssa ikinä tulla toimimaan samoin. Ja miten olisi, voisiko sähkön ottaa takaisin ja osuuskuntana? Ei kai se mahdotonta olisi.

Entäs ihmisen pärjäämiseen liittyvät palvelut kuten vanhustenhoiva ja vammaisten asuminen ja työtoimintapalvelut. Voivatko Espoon valtuutetut vannoa, ettei näissä olla ikuisen kilpailuttamisen kierteessä, joka kostautuu elämän arvokkuuden menettämisenä. Vaan miten olisi, että kaikkien pakkopalvelujen yritysmuoto olisi vain ja ainoastaan osuuskunta, jossa palvelujen käyttäjät ja Espoo ovat jäseninä ja saavat hyödyn.

Samalla Espoo menestyy, kun taloudellinen menestys kantaa Espoota. Espoo olisi haluttu kunta asua. Eivätkä valu voitot ulkomaille.

Espoolainen Äänestäjä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut