Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Hanhet pilaavat Tapiolan viher- ja puistoalueet

Viher- ja puistoalueet sekä uimarannat on säilytettävä puhtaina ja hygieenisinä ulkoilu- ja virkistyskäyttöön Tapiola–Westend–Haukilahti -alueella.

Olen asunut alueella kohta 30 vuotta, ja saanut nauttia kauniista rantaviivastamme, pienistä metsiköistämme ja viheraluistamme. Toppelundin puistikon pallopelialueet ja Westendin ”alppien” hyötykäyttö porrastreeneihin kesäisin ja pulkkailuun talvisin ovat loistavia esimerkkejä isosta ilosta pienelläkin panostuksella.

Olen seurannut miten valkoposkihanhet ovat viime vuosina vallanneet lähes kaikki viher- ja puistoalueet. Hanhia on nyt yksinkertaisesti liikaa. Ongelma on suuri varsinkin Otsolahden itärannalla ja Silkkiniityllä, johon joka kevät saapuu useita satoja valkoposkihanhia, jotka sitten kesän aikana saavat vielä poikasia.

Kallis nurmialueen kunnostus tehtiin keväällä 2018 kauppakeskus Ainoan liikenneympyrän alueella. Seurasimme varmasti kaikki Tapiolan alueen asukkaat, miten valtavat hanhiparvet nauttivat kevään antimista heti nurmikon siementämisen jälkeen. Lenkkipolulla Otsolahden rantaviivalla niin ikään on väisteltävä isoja hanhilaumoja hanhien määritellessä missä kohtaa polkua kuljemme.

Käsi sydämellä, kuinka moni haluaa käydä kesällä esimerkiksi Otsolahden nurmialueella heittämässä frisbeetä kavereiden kanssa, tai levittäytyä viltin kanssa nurmikolle ulosteiden joukkoon piknikille. Nurmikko ja rantaviiva ovat täynnä hanhen ulosteita. Alue on kesäisin erittäin epähygieeninen. Näinä koronavirusaikana huolestuttaa lintujen ulosteiden bakteeri- ja viruskannat, sekä mahdollinen lintuinfluessan leviäminen.

Viime vuosina hanhet ovat vallanneet osittain jo Westendin ja Haukilahden uimarantoja. Emme halua samanlaista epäsiisteyttä ja tilannetta, kuten on jo käynyt Lauttasaaren Casino-rannalle. Helsingin Kaivopuistossa on myös sama ongelma.

Lintuja hätisteltiin Tapiolassa pois koirien avulla. Voisiko samaa kokeilla myös muilla alueilla? Luonto on ratkaissut tämän osittain omalla tavallaan, nimittäin ketut ovat yleistyneet näillä alueilla. Olen muutaman kerran nähnyt viime kesänä, kun kettu on vienyt hanhen poikasia. Kettujen hoidettavaksi tätä ei nyt kuitenkaan oikein voi jättää.

Peter Strandberg

RKP:n kuntavaaliehdokas