Lukijalta: Taloyhtiöitä lypsetään surutta

Nimimerkit ”Hallituksen jäsen” (LV 17.2.) ja ”Toisen hallituksen jäsen” (LV 17.3.) nostavat esiin kohtalaisen piilossa olevan ongelman. Taloyhtiön isännöitsijän kuuluisi olla taloyhtiön edustaja ja edunvalvoja, mutta kuten kirjoituksista ja viime aikojen uutisoinneista käy ilmi, näin ei aina ole. Taloyhtiöitä lypsetään aika surutta.

Toimin itse urakoitsijana ja näkökulma ongelmaan on siis hieman toinen. Vilpillinen urakoitsija ehkä lähtisi kiljuen mukaan leikkiin, mutta onneksi meissä on myös vastuullisia toimijoita.

Rahastajien joukkoon voi myös lisätä suunnittelutoimistot. Hyvä suunnittelu on urakoissa tärkeä asia, mutta suunnittelun tulisi olla laadukasta ja asiakasta palvelevaa.

LV-alalla lähes joka toinen vastaan tuleva suunnitelma on joko virheellinen tai yliampuva. Korjataan ja uusitaan sellaista mikä ei ole tarpeen, lisätään venttiiliä ja mittaria joka nurkkaan ajattelematta onko kymppitonnin lisävarustelulla tilaajalle oikeasti jotain hyötyä. Vielä pahempaa on, kun suunnittelija ei osaa mitoittaa laitteita oikein. Mittava 100 sivun suunnitteludokumentti (ja lasku) on maallikon silmissä niin vakuuttava, ettei sen laatua osata edes epäillä. Mahdollinen alimitoitus tulee ehkä ilmi vasta vuosien kuluttua.

Miksi siis urakoitsijana moitin tätä lisälaskutusmahdollisuutta? Koska käytännössä virheistä vastaa loppukädessä kuitenkin urakoitsija, ei suunnittelija. Ja koska se on väärin.

Urakoitsija

Kommentoi