Vaaliareena: | Nuori tarvitsee yksilöllisempää ja tiiviimpää uraohjausta läpi koulupolun

Toisen asteen tehtävä on valmentaa kouluvuosien jälkeiseen elämään, joko jatko-opintoihin tai työelämään. Jatkossa oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Jotta lakimuutoksen tavoitteet oppivelvollisuuden laajentamisesta täyttyvät, on käynnistettävä keskustelu nuorten ohjaamisesta läpi koulupolun.

Lukion tulee säilyä yleissivistävänä opinahjona, joka pääsääntöisesti valmentaa yliopisto- tai korkeakoulupolulle, ammattilukio ammattikorkeakoulupolulle. Ammatillinen koulutus puolestaan ohjaisi vahvasti työuralle, ammatilliseen erikoistumiseen tai mikäli riittävät teoreettiset valmiu-det saavutetaan, ammattikorkeakouluun. Ainahan on myös mahdollisuudet ylempään korkeakoulututkintoon alemman tutkinnon pohjalta.

Jotta jokaisella perusopetuksen päättävällä on toisen asteen opintoihin riittävät valmiudet, on mahdollistettava oppiminen omassa tahdissa. Heille, jotka tarvitsevat esimerkiksi matematiikassa tai kielissä tukea, tulisi sitä myös tarjota. Vastaavasti nopeasti eteneville tulisi mahdollistaa motivaation säilyttävä tahti.

Yhä useamman nuoren tulisi päästä opiskelemaan haluamaansa alaa ilman turhia välivuosia. Soveltuvuus ja motivaatio alalle kuin alalle ilmenevät ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, jonka jälkeen voidaan arvioida uudelleen valintoja.

Opinto-ohjauksen tulee olla ennakoivaa ja suunnitelmallista jo peruskoulussa ja jatkua läpi toisen asteen. Tänä päivänä valinnat, joita nuori toisen asteen ensimmäisenä syksynä tekee, ratkaisevasti rajaavat jatko-opiskelupaikan valintaa. Kuinka moni meistä on 15-vuotiaana tiennyt eri uravaihtoehdoista? Kuinka moni olisi kaivannut enemmän ohjausta ja tukea?

Nuorten koulupolun ohjaamiseen on kiinnitettävä huomiota, jotta oppivelvollisuusiän nostamisella ehkäistään syrjäytymistä ja nostetaan nuorten työllisyysastetta.

Marika Niemi

opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj.,

Espoon kaupunginvaltuutettu,

kuntavaaliehdokas (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut