Vaaliareena: Espoon keskuspuisto tarvitsee suojaa maankäytöltä

Keskustelu Espoon keskuspuiston kohtalosta on taas virinnyt muun muassa kuntavaalien lähestymisen myötä.

Espoon keskuspuisto on eteläisen Espoon laajin yhtenäinen metsäalue. Erityisesti Keskuspuiston itäisen ja läntisen osan yhteys on hauras, ja pitkään suunnitellun Espoonväylän viimeisteleminen saattaa halkaista puiston lopullisesti kahteen erilliseen osaan. Olarin suunnalla Puolarintien jatke lohkaisisi puistosta suuren alueen ja heikentäisi Friisinkallion luonnonsuojelualueen yhteyttä Keskuspuistoon.

Etenkin vihreiden vaatimuksesta sekä Espoonväylän että Puolarintien jatkeen rahoitus on laitettu toistaiseksi jäihin. Tilanne on tosin vain väliaikainen: ellei suunnanmuutosta tapahdu, hankkeet varmaankin herätetään henkiin sitten, kun Espoon taloustilanne kohenee jälleen. Myös parhaillaan vireillä olevat Bosmalmin ja Söderskoginaukean asemakaavat muodostavat merkittävän uhan Keskuspuistolle.

Näistä hankkeista huolimatta Espoon valtuusto on osoittanut myös arvostusta Keskuspuistoa kohtaan. Sain laajan tuen valtuustoaloitteelleni, jonka myötä Keskuspuistoon perustettiin kolme uutta luonnonsuojelualuetta: Harmaakallio, Mössenkärr ja Lillträsk, yhteensä yli 72 hehtaaria.

Toisessa tekemässäni aloitteessa yhdessä valtuutettu Tiina Elon kanssa esitimme Keskuspuiston laajentamista siten, että osayleiskaavojen rajojen ulkopuoliset mutta ”toiminnallisesti” niihin liittyvät alueet otettaisiin mukaan Keskuspuiston suojaan. Tähän asiaan palataan sitten, kun Espoon eteläosien yleiskaavaa päivitetään ehkä jo lähivuosina.

Keskuspuiston suojeleminen maankäytöltä on perusteltua monista eri syistä. Laaja yhtenäinen metsäalue palvelee sekä luonnon moninaisuuden turvaamista että virkistyskäyttöä voimakkaasti kasvavassa Etelä-Espoossa. Keskuspuisto toimii myös ekologisena yhteytenä Nuuksion kansallispuistoon.

Keskuspuiston puolustaminen ei ole merkityksetöntä viherpiperrystä vaan tärkeää vähintään kymmenilletuhansille espoolaisille ja lukemattomille eläin- ja kasvilajeille ja uhanalaisille luontotyypeille.

Risto Nevanlinna

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas

Espoon Vihreät

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut