Pääkirjoitus | Raikasta ajattelua, valintoja ja päätöksentekoa

Hannu Penttilä tarttuu viikonvaihteen lehdessä olevassa haastattelussaan huomionarvoiseen asiaan. Osa kaupungin päätöksistä, jotka ensi valtuustokaudella tehdään, vaikuttaa kaupunkilaisten arkeen vasta 30 vuoden päästä. Se on niin pitkä aika, ettei moni kykene edes ymmärtämään, mihin kaikkeen päätökset lopulta johtavat.

Harvalla on kykyä ennustaa muutamaa vuotta, saati vuosikymmentä pidemmälle. Silti päätöksiä on tehtävä, ja löydettävä riittävä konsensus.

Yhteisen ymmärryksen sävyttämää ilmapiiriä pidetään jopa tylsänä. Vakaudella on kuitenkin etunsa. Kompromissien taustalla on voitu käydä hyvinkin värikästä ja kipakkaa keskustelua. Keskeneräisistä asioista on käytävä tarvittaessa jopa kiivasta keskustelua. Kun päätökset on tehty, niihin sitoudutaan.

Tärkeintä on, että faktat ovat päätöksiä tehdessä tiedossa ja että keskustellaan aidosti, asioiden oikeilla nimillä.

Penttilä toivoi näkevänsä valtuustossa jatkossa työhönsä sitoutuneita, raikasta ja reilua keskustelua päätöksentekoon tuovia poliitikkoja. Rohkeutta kulkea tarvittaessa vastavirtaan. Silti toinen toistaan kunnioittaen. Jaloja ja tavoittelemisenarvoisia toiveita. Tällainen ilmapiiri saisi kaupunkilaiset ehkä uudella tavalla seuraamaan kuntapolitiikkaa.

Otetaan askel eteenpäin. Nyt on sopiva hetki haastaa myös itseään äänestäjänä. Vastuu annetaan tai vieritetään helposti muille. Silti omia asenteita ja mielipiteitäkin on hyvä aika ajoin uudistaa ja raikastaa.

Uskaltaisitko sinä murtaa ennakkoluulosi ja äänestää aiempaa poikkeavalla tavalla, jos nurkan takana on tarjolla ehdokas, joka omaa tulevassa tarvittavaa kokemusta? Se on hyvä kysymys.

Vaalikoneilla voi testata ja haastaa loputtomasti mielipiteitään. Tai selata pelkästään ehdokkaiden vastauksia. Nyt on vielä reippaasti aikaa haastaa itseään ja ehdokkaita, kun vaalit siirrettiin kesäkuuhun.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut