Lukijalta: | Asukkaiden kuuleminen Espoon rakentamisessa on näennäistä

Rakentamistarve on merkittävästi lisääntynyt pääkaupunkiseudulla. Polemiikkia on syntynyt jopa kirjan verran erityisesti Helsingin näköalapaikoilla kuten Engelinaukiolla ja Eteläsatamassa. Espoo näyttää seuraavan esimerkkiä esimerkiksi Tapiolan myllerryksessä. Reima T.A. Luoto käy ansiokkaasti läpi tätä ongelmatiikkaa ( LV 27.–28.3).

Kansalaisille tarjotaan valmiiksi neuvoteltuja rakentamissuunnitelma, joihin me epätoivoisesti yritämme sanoa mielipiteemme todetaksemme, että ”liian myöhään”. Hämmentyneinä ihmettelemme suunnittelun ja päätöksenteon järjestystä. Eikö kunnan tulisi olla aloitteentekijä kaavan kautta, jonka sisältöön kansalaiset voivat ottaa kantaa. Nythän näyttää siltä, että kunta vain leimaa rakennusliikkeiden kanssa sovitut tarjoukset hyväksynnällä.

Viherlaaksossa esimerkiksi vanha ydinalue on jo osittain pirstottu. Vielä olisi mahdollisuus säilyttää vanhaa kulttuurihistoriallista ympäristöä, kuten vanhojen rintamamiestalojen muodostamaa kokonaisuutta Helsingin Käpylän tapaan. Viherlaaksossa on jo kahdesti käyty rakennussuojelukiistaa, joissa ympäristöministeriö on lausunut, että alueen rakennuskanta tulisi inventoida. Osayleiskaavalla kaupunki voisi hallita suunnittelua. Mitään ei ole tapahtunut ja rakennuslupia myönnetään vanhojen kaavojen perusteella, ympäristöön tuntuu soveltuvan kaikki. Naapurikuntamme Kauniainen arvostaa perintöään eri otteella.

Ulkoapäin suunniteltu rakentaminen ei palvele asukkaiden käsitystä viihtyisästä ympäristöstä. Kuuleminen on näennäistä.

Maankäyttö- ja rakennuslakia, luonnonsuojelu- ja kulttuuriympäristölakeja ollaan parhaillaan muuttamassa. Kunnan aseman tulisi nyt viimeistään vahvistua sille tasolle, jolle se on tarkoitettu. Sen tulisi omalla alueellaan ottaa tiukka koppi muutoksesta ja hallita koko suunnittelukenttää. Tämä sen tulisi ottaa siihen määräysvaltaan, jota kunnan asukkaiden itsehallinto edellyttää alkuperäisessä merkityksessään. Tämä tarkoittaa myös kansalaisten kuulemista. Kunta on olemassa palvelujen tuottajana.

Matti Metsäranta

oikeustieteen lisensiaatti,

Viherlaaksolaiset ry:n puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut