Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pisara taivaalta

Mellstenin uimarannalle ilmestyi 7. huhtikuuta kaupungin eläinlääkärin allekirjoittama tiedote: talviuintipaikalla uiminen kielletty, uimaveden laatu on huono.

Koivumankkaan jätevedenpumppaamolla oli sattunut ylivuoto 30. ja 31. maaliskuuta. Terveysviranomaisten näytteiden perusteella vedessä oli liikaa ulosteperäisiä bakteereita.

Sadevesipisaroista syntyi ulostemyrsky meressä, eikä kerta ollut ensimmäinen. Tuskin viimeinen, sillä rankkasateiden on arvioitu jopa kaksinkertaistuvan tulevaisuudessa. Kaupungistuminen ja viheralueiden väheneminen lisäävät hulevesien määrää entisestään.

Suomenojan jätevedenpuhdistamo käsittelee 310000 asukkaan jätevedet Espoossa, Kirkkonummella, Kauniaisissa ja Länsi-Vantaalla. Se on jäänyt nykytarpeille yksinkertaisesti riittämättömäksi.

Pelastusta tilanteeseen on odotettu pitkään ja hartaasti. Uudelle jätevedenpuhdistamolle louhitaan maanalaisia puhdistusaltaita Kehä kolmosen ja Turunväylän välimaastoon, Blominmäen kallioon. Arviolta 400 miljoonan euron hanke on jo muutaman vuoden jäljessä ennustetusta valmistumisaikataulusta.

Väistämättä monella herää pelko, entä jos asukasmäärät ja ravinnekuormitus kasvavat hallitsemattomasti, voiko uusi puhdistuslaitos olla jo valmistuessaan tehoton. Hankkeen alkaessa tähtäimeksi otettiin vuoden 2040 ennakoitu kuormitus ja väestöennuste. Pitävätkö tuolloin tehdyt ennusteet enää paikkansa?

Tulevaisuudessa puhdistamon palveluista nauttii 400 000 kaupunkilaista, ja aiempien joukossa myös siuntiolaiset. Ainakin HSY:n mukaan huoli kapasiteetin riittämättömyydestä on aiheeton, sillä uudella puhdistamolla on tarvittaessa tehoja jopa miljoonan ihmisen jäteveden käsittelyyn. Sen arvioidaan riittävän jopa sadan vuoden tarpeisiin.

Onko näin, että nyt ei auta kuin odotella uuden jätevedenpuhdistamon valmistumista vuonna 2022, katsoa ylös taivaalle ja toivoa, että rankkasateilta vältytään? Ellei vältytä, sadevesipisarat kuormittavat jälleen kallisarvoista mertamme.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja