Pääkirjoitus: Susi jolkotteli kaduilla – poliisi jalkautui metsään

Länsiväylän päätoimittaja Heli Koivuniemi. Päivi Tuovinen

Yksinäinen susi harhaili viikonvaihteessa eri puolilla pääkaupunkiseutua asutusten lähettyvillä. Havaintoja tehtiin Espoossa ainakin Bembölessä, Laajalahdella ja Leppävaarassa. Länsi-Uudenmaan poliisikin valjasti useamman partion etsintäjoukkoihin.

Kun kadut tyhjenivät, villieläimet liikuskelevat ihmisten keskuudessa yhä rohkeammin. Susi-episodia edelsi Kirkkonummella merivartioston alusta hämmästellyt ilves, joka sai mediassa suuren huomion. Kauriit, peurat, ketut ja jänikset kuuluvat kaupungissa jo normiarkeen. Toistaiseksi vakavilta havereilta on vältytty kaupunkilaisten ja petoeläinten kohtaamisissa. Sen sijaan luontoon sankoin joukoin säntäävien ihmisten käyttäytymisessä olisi parantamisen varaa.

Metsähallitus ja Länsi-Uudenmaan poliisi käynnistivät viime keväänä eräratsiat kitkeäkseen turvattomuutta ja epäjärjestystä. Parkkiraivo ja epäasiallinen toiminta luonnonpuistoissa ovat osoitus siitä, että meillä on kasvamisen paikka.

Varma kevään merkki on teekkareiden jäynääminen. Ensi viikolla teekkarit palkitsevat parhaimman hyvän mielen ja omaperäisen kepposen. 100-vuotista perinnettä edustava kisailu on herättänyt hupia – ja harmiakin.

Toistaiseksi erikoisin jäynä ylsi maailmanlaajuisen median otsikoihin: Paavo Nurmi-patsas löydettiin 1600-luvulla uponneen Vasa-laivan kannelta. Hylky nostettiin Tukholman edustalta. Lehdistötilaisuudessa teekkarit muistuttivat länsinaapuriamme sankarimme hyllyttämisestä 1933 olympialaisista Los Angelesissa.

Poikkeuksellinen kevät ruokkii muitakin aiheita kuin luonnon ja villieläinten kohtaamisia. Poliittista ilmapiiriä ovat ainakin kiristäneet keskustelut rajoituksista, rokotuksista ja sotesta, mikä myös henkilöityy. Espoossa Metro ei ole enää uusi asia, mutta rakentaminen kuumentaa tunteita.

Silmät siis tarkkana. Ellei jäynä satu kohdalle, palkinnonjakoa voi seurata striimattuna 22.4. kello 16.30 alkaen osoitteessa stream.wappu.fi.

Heli Koivuniemi päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.