Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Mitä odotettavissa lukio-opetukseen syksyllä 2021?

Jos vuodelle 2021 hyväksytty talousarvio toteutuu, Espoon lukiot aloittavat syksyllä lukuvuoden aikaisempaa niukemmilla määrärahoilla ja ristiriitaisten tavoitteiden paineessa.

Espoon strategiaan kirjattiin tavoitteet laadukkaasta opetuksesta ja kansainvälistä huipputasoa olevista kouluista aikana, jolloin etäopetus ei ollut koulujen haaste.

Tuntikehysten ja määrärahojen leikkaukset vähentävät lukioissa valinnaisia kursseja ja suurentavat ryhmäkokoja.

Samaan aikaan lukion uusi opetussuunnitelma tuo lukujärjestyksiin laaja-alaiset osaamisalueet, kansainvälisen osaamisen kehittämisen ja oppilaan yksilöllisen ohjauksen ja arvioinnin.

Syksyllä alkaa toisen asteen maksuton opetus, ja jatkuu etäopetuksen aiheuttamien oppimisvajeiden kiinnikuronta.

On poikkeuksellista, että lasten ja nuorten hyvinvointi ja mahdollisuudet oppimiseen heikkenevät näin rajusti muutamassa kuukaudessa. Näin on kuitenkin käynyt koronaepidemian ja etäopetuksen aikana.

Espoonkin talousarvio hyväksyttiin syksyllä 2020 aivan eri olosuhteissa kuin missä sitä nyt toimeenpannaan.

Kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättikin 3.3.2021 yksimielisesti ehdottaa kaupunginhallitukselle, että lukio-opetuksen määrärahoihin palautetaan 700 000 euroa lisätalousarviomenettelyssä.

On mahdollista, että kaupunginhallitus ei ota tätä lautakunnan yksimielistä ehdotusta huomioon.

Ongelmat eivät kuitenkaan sillä poistu, niiden mittasuhteet paljastuvat lukio-opetuksessa syksyllä 2021.

Osassa lukioita vanhempainyhdistykset ovat jo nyt tukeneet jäsenmaksuvaroilla koulujen oppimateriaalien hankintoja.

Mielestäni olisi oikeudenmukaista varautua ja tukea kaikkia kouluasteita siten kuin kunnallisdemokratiassa on tapana – jakaa kustannukset talousarvio- ja lisätalousarviomenettelyn kautta kaupungin arvojen mukaisesti ja samalla oikaista säästösopimukset, jotka ovat vanhentuneet oletettua nopeammin.

Marika Paavilainen

Kuntavaaliehdokas