Pääkirjoitus | Viivytystaistelua katupölyä vastaan

Perkkaa vai Bagdad? kirjoitti tuskastunut kaupunkilainen Twitterissä. Monet kadut ovat Espoossa yhä täynnä sepeliä, katupölypilvet leijuvat sakeana ja siivoaminen takkuaa.

HSY ilmoitti jo reilu kuukausi sitten, että katupölykausi on alkamassa ja että pääväylät pölyävät varsinkin iltapäivisin.

Hämmästystä aiheuttaa, että osassa kaduista on ajettu metrin levyinen kaistale puhtaaksi. Vaikka koronapandemia vähensi liikennettä pääväylillä, jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät ovat mustanaan väkeä, varsinkin viikonloppuisin. Sora leviää putsatulle alueelle osittain takaisin väkimäärän marssiessa katuja ristiin rastiin.

Yleisen ilmanlaadun kehittymistä ja ilmansaasteiden määrää voi seurata HSY:n sivuilla jopa tunnin tarkkuudella. Ilmanlaatuun vaikuttavat liikenteen lisäksi myös muun muassa työmaiden pölyt ja pientaloalueiden puunpoltto. Mittauspisteitä on tänä vuonna Espoossa Luukissa Luukintiellä, Matinkylässä Mattlidenin koulun alueella Gräsanlaakson tien lähellä ja Leppävaarassa Läkkisepänkujalla.

Terveyden- ja hyvinvointilaitos THL on asettanut raja-arvoja, joissa terveysriski kasvaa erityisesti herkillä ihmisillä. Katupöly aiheuttaa vuosittain jopa ennenaikaisia kuolemia.

Matinkylän ja Leppävaaran luvut puhuvat karua kieltään. Ilmanlaatu putoaa ajoittain erittäin huonoksi ja pysyttelee tyydyttävässä.

Taistoon katupölyä vastaan ei pidä lähteä omatoimisesti lehtipuhaltimilla. Se heikentää ilmanlaatua entisestään. Hengitysliitto ohjeisti, että tuskaa voi lievittää välttelemällä ruuhkaisten liikenneväylien läheisyyttä, käyttämällä P2-luokan hengityssuojaimia ja imeskelemällä pastilleja.

Puhdistamisurakan etenemistä olisi mielenkiintoista seurata reaaliajassa. Tässä tapauksessa tieto hälventäisi tuskaa ja helpottaisi oman arjen suunnittelua.

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut