Pääkirjoitus: Yksikätisten rosvojen kujanjuoksu

Länsiväylän päätoimittaja Heli Koivuniemi. Päivi Tuovinen

Kauppaketju Lidl päätti pääkonttorissaan Espoon Niittykummussa poistaa Veikkauksen pelikoneet myymälöistään vuoden 2021 aikana. Yhtiön mukaan 250 koneen poistaminen valtakunnallisesti tarkoittaa nykyisellä pelaamisen määrällä miljoonaluokan provision menetystä ketjulle vuositasolla.

Paine kohdistui välittömästi S-ryhmään ja Keskoon, jotka eivät lähteneet nokittelemaan Lidlin avauksella.

Päivittäistavaraketjujen päätöksillä on moniulotteiset ja kauaskantoiset vaikutukset. Se, mihin rahapelitoiminnan ylläpitäminen tai kitkeminen lopulta vaikuttaa, ei ole lainkaan yksiselitteistä.

Hyvä kysymys on, mihin vedetään raja. Kuka rajan määrittelee ja millä perusteella? Onko pelaaminen vaarallisempaa kuin alkoholi, tupakka tai sokeri? Pitäisikö ketjujen luopua kaikista riippuvuuden ai-heuttajista?

Epäsuotuisan toiminnan kieltäminen lailla tai muilla toimilla ei ole ennenkään estänyt tekemästä. Kun koukuttavaa asiaa ei ole saatavilla tai sen hinta on korkea, korvaavaa tyydytystä haetaan muualta. Hyviä esimerkkejä ovat nuuska ja alkoholi, joiden rahtaamisesta rajan takaa on tullut lähes ammattimaista toimintaa.

Jos pelaaminen poistetaan täysin valvovan silmän alta, on uhkana, että se siirtyy kansainvälisten toimijoiden ylläpitämille nettisivustoille. Viranomaisvalvonnan ja veikkausvoittovarojen ulottumattomiin.

Lidlin päätökseen liittyvässä julkisessa keskustelussa on tietoisesti tai tahattomasti unohdettu, että Veikkaus kanavoi rahapeleistä saatuja voittoja yleishyödylliseen toimintaan, kuten liikunta-, kulttuuri-, nuoriso- ja taidekohteille.

Pandemia rokotti jo Veikkauksen tulosta reilulla kolmanneksella vuonna 2020. Lidl heitti omalla toiminnallaan vettä myllyyn.

Mielenkiinnolla odotamme, mihin ketju ottaa seuraavaksi kantaa ja miten. Onko vuorossa alkoholi?

Heli Koivuniemi

heli.koivuniemi@media.fi

päätoimittaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut